Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов: Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

"Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас." Това е заявил министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Нова телевизия. Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт.

Стоянов е припомнил, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Той е подчертал, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категорично е посочил министър Димитър Стоянов. Той е добавил, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. "В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.", е допълнил министърът на отбраната.

"Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", е посочил още министърът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна