Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Путин обявява "официалното" присъединяване на окупираните региони в петък

Владимир Путин
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин вероятно ще обяви "официалното" присъединяване към Руската федерация на окупираните региони на Украйна по време на планираното си обръщение към двете камари на парламента на страната този петък, 30 септември, заяви във вторник Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад.

"Има реалистична възможност Путин да използва обръщението си към двете камари на парламента, за да обяви официално присъединяването на окупираните региони на Украйна към Руската федерация. Провеждащите се в момента референдуми в тези територии е планирано да приключат на 27 септември“, се казва в доклада.

Руските лидери почти сигурно се надяват, че всяко съобщение за присъединяване ще се разглежда като реабилитация на т.нар. "специалната военна операция“ и ще консолидира патриотичната подкрепа за конфликта, се посочва в последния британски разузнавателен доклад.

Този стремеж вероятно ще бъде подкопан от нарастващата вътрешна осведоменост за неотдавнашните неуспехи на бойното поле на Русия и значителното безпокойство относно частичната мобилизация, обявена миналата седмица.

Според информация на РИА Новости още утре руската Държавна Дума ще премине към обсъждане на анексирането на окупираните украински територии, а в петък президентът Владимир Путин ще произнесе официална реч пред двете камари на парламента и ще подпише анекс за присъединяването на областите. Киев и Западът отхвърлиха допитванията и заявиха, че няма да признаят резултатите.

   

Междувременно заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев подчерта в своя канал в Telegram във вторник, че Москва има право да използва своя ядрен арсенал, в случай че друга страна застраши "самото съществуване“ на Русия, използвайки какъвто и да е вид оръжие или в случай, че някой противник атакува нейна територия или територия на нейните съюзници с ядрено оръжие.

Освен това той обвини премиера на Обединеното кралство Лиз Тръс, че вече е готова "да започне размяна на ядрени удари" с Кремъл въпреки нейните публични изявления или тези на други западни политици.

Медведев също така добави, че Москва няма да позволи на Украйна или друг враждебен на Кремъл съсед да се сдобие с ядрени оръжия, отбелязвайки обаче, че не смята, че НАТО ще използва своя ядрен арсенал в случай на евентуална ядрена атака от Москва, тъй като сигурността на Алианса, на Европейският съюз и Лондон е много по-важен от този на Украйна, подчерта още Медведев.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна