Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се произнесе за анексията на 4-те украински територии: Те вече са наши граждани!

Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обяви официално анексирането на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Там преди дни окупационните власти организираха псевдореферендуми за присъединяване към Руската федерация. В речта си на днешната церемония в Кремъл

Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви руският президент.

"На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги", каза Путин пред пълната с официални лица зала.

Той заяви, че Киев трябва "да зачете волята на жителите и незабавно да прекрати военните действия" и обеща, че Москва ще направи всичко възможно, за да подобри живота на жителите на анексираните територии.

Путин изтъкна, че изборът на хората от новите територии е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН и призова Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите.

Руският президент отново обвини Запада, че води хибридна война срещу Москва.

 "Те искат да бъдем тяхна колония. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им", заяви държавният глава.

Путин отсече, че Русия е готова за преговори с Украйна, но призова Киев да уважи избора на жителите на "освободените" от Русия региони.

Според него последните съветски ръководители са "развалили страната", но настоя, че Русия не се стреми да възвърне СССР.

Накрай той подписа договорите, според които четирите района стават част от Русия.

Анексирането на четирите украински територии вече стана предмет на остри реакции и предупреждения към Русия.

"Опасна ескалация" го нарече генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и предупреди, че действия на Москва отдалечават възможностите за край на войната 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна