Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лула да Силва и Жаир Болсонаро отиват на президентски балотаж в Бразилия

Луиз Инасио Лула да Силва и Жаир Болсонаро.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кампанията за балотажа на президентските избори в Бразилия започна днес, след като соченият за крайнодесен настоящ президент Жаир Болсонаро успя да се опълчи на бившия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва и го лиши от бърза победа още на първия тур в неделя, предаде Ройтерс.

Неочаквано доброто представяне на Болсонаро в неделя разби надеждите за изход в резултат на дълбоко поляризираните избори в четвъртата по големина демокрация в света.

След преброяването на 99,9% от вота, който се проведе с машини, Лула да Силва взема 48,4% от вота срещу 43,2 на сто за Болсонаро. Така нито един не получава над 50% от гласовете на първи тур и надпреварата се насочва към балотаж на 30 октомври.

Изборите се оказаха по-оспорвани, отколкото прогнозираха повечето проучвания, като Болсонаро даде тласък на кампанията си, след като настоя, че не може да се има доверие на сондажите. Ако той успее да спечели втори мандат, ще наруши вълната от победи на леви политици в региона през последните години – Мексико, Колумбия, Аржентина, Чили.

Добавяйки към напрежението в Бразилия, Болсонаро бе отправил безпочвени атаки срещу машинното гласуване в страната и предупреди, че може да не признае резултата. Но в неделя вечерта, той заяви, че победата му е почти сигурна и избегна критиките към изборната система.

Лула да Силва на свой ред прозвуча оптимистично, но в кампанията му се усети фрустрацията от липсата на победа на първи тур, прогнозирана от проучвания на общественото мнение.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени