Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши еврокомисари призовават за съвместно емитиране на дълг за справяне с енергийната криза

Предожението е прието със скептицизъм от някои членки на ЕС

Двама висши служители на Европейската комисия призоваха във вторник за съвместно вземане на заеми от 27-членния ЕС за финансиране на отговора на кризата с енергийните цени, която заплашва да вкара единния блок в икономическа рецесия.

В публикация в Irish Times европейският икономически комисар Паоло Джентилони и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон казаха, че новият общ заем може да бъде по модела на съвместния дълг, емитиран по време на коронавирусната пандемия, който имаше за цел да се субсидира запазването на работни места, които иначе биха били загубени, съобщава Ройтерс.

Тяхното предложение идва в момент, когато огромният пакет от финансова подкрепа на Германия в размер до 200 млрд. евро за домакинства и компании поражда загриженост сред другите правителства на ЕС, които не могат да предоставят подобна подкрепа, относно честната конкуренция на единния пазар.

"По-важно от всякога е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар, създаването на надпревара за субсидии и поставянето под въпрос на принципите на солидарност и единство, които са в основата на нашия европейски проект", написаха в ирландското издание двамата висши еврокомисари.

"Изправени пред колосалните предизвикателства пред нас, има само един възможен отговор: този на Европа на солидарността. За да преодолеем разломите, причинени от различните полета за маневриране на националните бюджети, трябва да помислим за съвместни инструменти на европейско ниво", посочват още те.

По време на коронавирусната пандемия ЕС емитира съвместен дълг за 100 милиарда евро на много ниска цена чрез своята схема SURE и даде парите назаем на правителствата за субсидиране на заплатите на работниците по време на икономическия спад, провокиран от Covid-19.

"Вдъхновявайки се от механизма SURE за подпомагане на европейците и индустриалните екосистеми, в настоящата криза подобна идея (за емитиране на съвместен дълг) може да представлява едно краткосрочно решение“, написаха двамата еврокомисари.

"Това може също така да проправи пътя за първа стъпка към предоставянето на "европейски обществени блага" в секторите на енергетиката и сигурността, което е единственият начин да се осигури системен отговор на кризата", казаха още те.

Двамата европейски комисари обаче получиха скептичен отговор от някои държави членки на това предложение за емитиране на съвместен дълг, съобщава "Файненшъл таймс".

Сигрид Кааг, холандски министър на финансите, каза пред финансово издание, че не е сигурна дали това е правилният подход. Говорейки пред репортери в Люксембург във вторник, Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на ЕК, пък каза, че идеята изисква допълнителни дискусии, тъй като на масата има "различни гледни точки".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна