Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектоплан на страни членки на ЕС за "газов ценови коридор"

Снимка: Ройтерс

Група от държави членки на ЕС, включително Полша, Италия, Белгия и Гърция, изготвиха предложение за Европейския съюз да бъде въведен "динамичен ценови коридор" за природния газ в опит да се намалят високите цени на енергията и растящата инфлация.

На среща в петък в Прага лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят дали и как да поставят таван на цените на газа. Брюксел обмисля идеята, но все още не е направил официално предложение, а междувременно някои страни членки изготвиха свои собствени.

"Ценовият коридор ще се прилага за всички трансакции на едро, без да се ограничава до вноса от определени юрисдикции и без да се ограничава до конкретно използван природен газ", се казва в проектопредложението на страните,видяно от Ройтес, което очертава предложения ценови "коридор" – диапазон, определен от и по-нисък от пазарната цена.

Документът, видян от Ройтерс и споделен с други държави от ЕС, предлага определянето на ценовия коридор на ниво, което е достатъчно високо, за да позволи все още функционирането на газовия пазар, както и достатъчно гъвкаво, за да се гарантира, че европейските страни все още могат да привличат доставки от ценово-конкурентните световни газови пазари.

Ако е необходимо, това може да означава разрешаване на трансакции с газ на цени над заложения коридор, се казва още в предложението.

"Ценовият коридор да действа като прекъсвач и да възпира спекулациите. Не е предназначен да потиска цените на "изкуствено ниско ниво"", се казва в документа и се добавя, че такъв коридор трябва да се прилага и за дългосрочни договори, които имат цена, обвързана със съществуващия газов ценови бенчмарк (референтна цена).

В сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв.

В писмо до лидерите на ЕС в сряда фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да обмисли временна горна граница на цените, докато се работи по пускането на алтернативна референтна (бенчмарк) газова цена на цената в нидерландския газов хъб TTF.

Други страни, сред които Германия, която е най-големият купувач на газ в Европа, както и Нидерландия, се противопоставят на предложението, предупреждавайки, че ограничаването на цените може да подкопае енергийната сигурност тази зима.

Междувременно Европейската комисия заяви в четвъртък, че се е споразумяла с Норвегия да работи върху инструменти за стабилизиране на енергийните пазари, ограничаване на "дивите" колебания в цените и намаляване на изключително високите разходи за енергия.

"Ние се съгласяваме да разработим съвместно инструменти, като всеки от нас действа в рамките на своите компетенции, за стабилизиране на енергийните пазари и за ограничаване на влиянието на манипулирането на пазара и нестабилността на цените, за да намалим прекомерно високите цени по смислен начин в краткосрочен и дългосрочен план", посочиха в съвместно изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени