Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия защити съкращенията на петролните добиви от "ОПЕК +" след острата реакция на САЩ

Снимка: БГНЕС

Правителството на Саудитска Арабия заяви в четвъртък, че решението на "ОПЕК +" за намаляване на петролното производство от ноември с 2 млн. барела на ден е взето единодушно от картела и не е повлияно от позицията на кралството относно нахлуването на Русия в Украйна, отговаряйки по този начин на негативната реакция на САЩ на това решение, съобщава "Файненшъл таймс".

В изключително подробна и необичайна защита на петролните съкращения от "ОПЕК +", саудитското външно министерство изглежда също така предполага, че администрацията на американския президент Джо Байдън е поискала от кралството да отложи плана за съкращаване на производството на петрол с месец.

Отлагането би намалило въздействието на всяко увеличение на цените на суровия петрол за след междинните избори в САЩ в началото на ноември, след като Байдън и конгресмените демократи защитиха партията срещу атаките на републиканците относно високата инфлация и цените на бензина.

Намесата на саудитското правителство подсказа, че Рияд е бил "ужилен" от реакцията на Вашингтон срещу съкращенията на доставките, като Джо Байдън предупреди за "последици" за кралството, а високопоставени представители на Демократическата партия призоваха да бъдат прекратени доставките на оръжия за съюзника на САЩ в Персийския залив.

Саудитското външно министерство изрази "пълно отхвърляне" на изявления, които "описват решението (на "ОПЕК +") като решение на кралство, заемащо страна в международни конфликти и че е политически мотивирано срещу Съединените американски щати“.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна