Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на инфлацията в САЩ през септември до 8,2%

Растежът на потребителските цени в САЩ на годишна база се забави през септември по-слабо от очакваното до 8,2% от 8,3% през август, показват последните данни на Департамента по труда, които засилват очакванията, че Федералният резерв ще предприеме четвърто повишаване на основния си лихвен процент със 75 базисни пункта на заседанието през ноември.

Все още твърде високата инфлация в САЩ вероятно ще затвърди критиките, че администрацията на президента Джо Байдън не е успяла да намали съществено инфлацията преди междинните избори през ноември.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през септември с 0,4% спрямо август, когато нарасна с 0,1%, докато очакванията бяха за нарастване с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано (септември 2021 г.) американската потребителска инфлация се забави до 8,2% от 8,3% през август. Това е най-умереното повишаване на потребителските цени от седем месеца насам, но очакванията на финансовите пазари бяха за посилно забавяне на инфлацията до 8,1 на сто. През юни годишната инфлация в САЩ скочи до 40-годишен връх от 9,1% (най-висока инфлация от ноември 1981 г. насам).

Графика на инфлацията на САЩ


В същото време основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните и на енергията) нарасна през септември с 0,6% спрямо август, като се ускори на годишна база до 6,6% от 6,3% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от август 1982 г. насам.

Слабото забавяне на инфлацията през септември се дължи на по-слабото нарастване на енергийните цени с 19,8% спрямо година по-рано и след тяхно повишение с 23,8% през август. По-слабото повишение на енергийните цени през септември е в резултат на нарастване на цените на бензина с 18,2% след повишение с 25,6% през август и на цените на тока с 15,5% след техен растеж с 15,8% месеца по-рано.

Известно забавяне на ценовия растеж имаше и при хранителните стоки, които поскъпнаха през септември с  11,2% след повишение с 11,4% месец по-рано.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени