Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Икономиката на САЩ е устойчива въпреки инфлацията

Предизвикателствата пред световната икономика произтичат главно от "ужасната" руска война в Украйна

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън заяви в петък, че икономиката на страната остава устойчива въпреки забавящия се глобален растеж.

Йелън подчерта, че понижаването на рекордната инфлация остава основен приоритет на администрацията на президента Джо Байдън.

"Последните данни за инфлацията показват, че има да се върши още работа", каза тя пред репортери на пресконференция по време на годишната среща на МВФ във Вашингтон, предаде Ройтерс.

В същото време Йелън отбеляза, че Европа е изправена пред "сериозни икономически напрежения".

Отговаряйки на въпроси по време на пресконференцията, тя подчерта, че силата на долара спрямо другите валути отразява разликите между икономиките и различията във въздействието на настоящата криза.

Коментирайки ситуацията в Украйна, Йелън заяви, че многостранният отговор срещу Русия заради нападението й срещу Киев "е проработил" и че се очаква руският БВП да се свие през тази година и през 2023 г.

Според нея много от предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, произтичат от "ужасната война" на Русия в Украйна и продължаващото възстановяване от пандемията, но политиците подобряват координацията, за да се справят с тях.

Войната в Украйна повиши рязко цените в световен мащаб, посочи американският финансов министър, като повтори за пореден път, че Вашингтон продължава да желае налагането на таван на цените на руския петрол, за да се стабилизира енергийния пазар.

Тя обаче добави, че все още не е взето решение за нивото на тавана на руския петрол, но подчерта, че Москва "не трябва да печели" от войната си срещу Украйна.

"Инфлацията е повишена в много страни. Растежът се забавя в световен мащаб. Виждаме също така колебания в капиталовите потоци и силни движения на финансовите пазари", каза Йелън.

Тя също така каза, че световните финансисти, които се събраха във Вашингтон, са се споразумели за решителни действия за укротяване на инфлацията, осигуряване на енергийни доставки и справяне с други предизвикателства.

"Също така сме внимателни към последиците от макроикономическото затягане (вдигането на лихвите) в развитите икономики към останалия свят. Тази седмица сме по-добре информирани и по-добре координирани. Имаме решителност относно работата, която трябва да свършим у дома. И сме обединени около нашите колективни усилия да се справим с нашите общи предизвикателства".

Финансовият министър на САЩ призова американските съюзници да ускорят финансовите плащания за Украйна.

"Призоваваме нашите партньори и съюзници да се присъединят към нас, като изплащат бързо съществуващите си ангажименти към Украйна и да положат още усилия“, каза Йелън, когато по-рано в петък прие украинския си колега Сергий Марченко.

Йелън каза, че по-бързата и по-голяма помощ ще помогне на Украйна, която се бори срещу бруталната руска инвазия, да поддържа основните правителствени служби и "да започне да изгражда и възстановява“.

Междувременно Джанет Йелън заяви пред колегите си от ЕС, че е разочарована от факта, че Европейската комисия не се е присъединила към групата кредитори, предоставящи облекчение на дълга на Украйна.

Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и САЩ сключиха през септември меморандум за разбирателство относно спирането на обслужването на дълга на Украйна след нахлуването на Русия. Тогава групата "силно" насърчи други държави да предоставят облекчение на дълга на Украйна.

"Ще кажа честно, че оставам разочарована, че ЕК не се присъедини към групата на кредиторите, за да предложи облекчаване на обслужването на дълга на Украйна", заяви Йелън на среща с финансовите министри на Европейския съюз и еврокомисарите във Вашингтон.

"Както знаете, Украйна е изправена пред огромен недостиг на средства и се нуждае от пълната ни подкрепа", каза тя.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна