Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС ще разгледат идеите за газов ценови таван на предстоящата им среща

Снимка: Алами/Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз, които се срещат по-късно тази седмица, са готови да одобрят последните предложения на блока за ограничаване на цените на енергията, но оказват натиск върху европейските власти в Брюксел да се отиде по-далеч и да се ограничи цената на газа, използван при производството на електроенергия, показва проектодокумент със заключения от предстоящата среща на върха, цитиран от агенция Ройтерс.

На срещата на върха на 20-21 октомври лидерите ще обсъдят пакет от предложения, направени от във вторник от Европейската комисия, за да се опитат да намалят високите цени на енергията, които подклаждат инфлацията и надвисналата заплаха от икономическа рецесия.

В преработен проект на техните заключения от предстоящата среща на върха, видян от Ройтерс, се казва, че лидерите на ЕС ще одобрят като цяло предложенията - включително планове за въвеждане на алтернативен ценови показател за втечнен природен газ (LNG) и започване на съвместно закупуване на газ между страните от ЕС.

Всяко предложение се нуждае от подкрепата на квалифицирано мнозинство от страните членки - най-малко 15 членове на ЕС, представляващи най-малко 65% от населението на блока.

Направените във вторник предложения на Комисията не включват незабавно ограничаване на цените на газа, което повечето страни от ЕС твърдят, че искат, но според тях Брюксел може да изготви друго предложение за определяне на временно ограничение на цените на нидерландския хъб TTF при определени условия.

Лидерите на ЕС изглежда са готови да подкрепят тази идея, като поискат от Брюксел да проучи "временен динамичен ценови коридор" за транзакциите с газ, според техните проектозаключения от предстоящата тази седмица среща.

Но тъй като много страни членки търсят по-строги действия за ограничаване на цените, проектът също така ще поиска от Комисията "да предложи временна рамка на ЕС за ограничаване на цената на газа при производството на електроенергия на ниво, което помага за намаляване на цените на електроенергията", съобщава Ройтерс.

Тази идея - известна като "иберийския механизъм", тъй като Испания и Португалия вече са го въвели - не беше включена в предложенията на ЕК от вторник.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Брюксел все още оценява идеята, включително как ще бъде финансирана.

"Това наистина заслужава да бъде разгледано на ниво ЕС. Все още има въпроси, на които трябва да се отговори, но искам да не оставим необърнат камък", каза фон дер Лайен на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Може да има затруднение заключенията от предстоящата среща да спечелят подкрепа от всички лидери, тъй като страните са разделени по отношение на "Иберийския механизъм". Франция и други го подкрепят като начин за ограничаване на цените на електроенергията, докато Германия и Нидерландия се опасяват, че това ще доведе до увеличаване на търсенето на газ.

В проектозаключенията, видени от Ройтерс, също така се казва, че ограничението на цената на газа, използван за производство на електроенергия, не трябва да доведе до увеличаване на потреблението на газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени