Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: МААЕ да изпрати експерти в Украйна след руските обвинения за "мръсна бомба"

Дмитро Кулеба, украински външен министър
Снимка: БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в понеделник в своя акаунт в Twitter, че генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил по време на телефонен разговор "да изпрати спешно експерти в мирните съоръжения в Украйна, за които Русия лъжливо твърди, че разработват мръсна бомба".

Кулеба подчерта, че "за разлика от Русия, Украйна винаги е била и остава прозрачна. Ние няма какво да крием".



По-рано днес украинският министър на отбраната Олексий Резников написа в профила си в социалните мрежи, че е разговарял с френския, британския и турския министри на отбраната и е изяснил "всички фалшиви обвинения".



Изявленията са факт, след като руският военен министър Шойгу "сподели" с колегите си от САЩ, Великобритания, Франция и Турция, че Киев уж планира да използва "мръсна бомба", за да ескалира военния конфликт, докато западните страни отхвърлиха подобни твърдения.

В своя ежедневен доклад за руската инвазия, базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната каза в неделя:

"Шойгу вероятно се е опитал да забави или преустанови западната военна помощ за Украйна и евентуално да отслаби съюза на НАТО в плашещи разговори с няколко министри на отбраната на Алианса".

Междуврмеменно САЩ, Обединеното кралство и Франция издадоха съвместно изявление, в което предупреждават Русия да не използва неверни твърдения за предполагаеми опити на Украйна да използва "мръсна бомба" като претекст за ескалиране на войната.

"Нашите страни дадоха ясно да се разбере, че всички ние отхвърляме явно неверните твърдения на Русия, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на собствена територия. Светът ще разбере всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация. Освен това отхвърляме всякакъв претекст за ескалация от страна на Русия", се казва в изявлението, цитирано от Файненшъл таймс.

Трите страни се ангажираха "да продължат да подкрепят Украйна и украинския народ със сигурност, икономическа и хуманитарна помощ в лицето на бруталната агресивна война на президента Путин".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна