Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак ще стане премиер на Великобритания след оттеглянето на Мордонт от надпреварата

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски финансов министър Риши Сунак е на път да стане следващият министър-председател след оттеглянето на лидера на Камарата на представителите Пени Мордонт от надпреварата за лидерството на Консервативната партия.

Сунак беше обявен в понеделник за следващия лидер на Консервативната партия на Великобритания от ръководителя на Комитета на консервативните законодатели 1922, което отваря широко врата той да бъде следващия премиер на страната.

Комитетът 1922 определя правилата за избор и смяна на лидера на партията, напомня Ройтерс.

Сунак трябва да се обърне към консервативните депутати от Комитета 1922 в 17.30 часа българско време. По-късно днес премиерът в оставка Лиз Тръс ще отиде в Бъкингамския дворец, за да подаде официално оставката си на крал Чарлз III.

Малко след това Сунак ще бъде поканен от краля да състави ново правителство и след това ще се върне на Даунинг стрийт, за да започне да назначава своя кабинет.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз, заменяйки Лиз Тръс, която напускащия лидер, който стана министър-председателят с най-кратък мандат в историята на Обединеното кралство след само 44 дни на поста.

Той победи политика центристка Пени Мордонт, която не успя да получи достатъчно подкрепа от депутатите, за да влезе в надпреварата, докато съперникът му, бившият премиер Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата, заявявайки, че вече не може да обедини партията.

"Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа", заяви Мордонт, след като се оттегли от надпреварата само минути преди да бъде обявен победителят.

Предвижда се Сунак да говори пред британските законодатели скоро, след като получи пълната подкрепа от Мордонт да стане ръководител на правителството и да наследи на поста Лиз Тръс.

Сунак, 42-годишният бивш министър на финансите, става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца, натоварен със задачата да възстанови стабилността на страната, разтърсена от години на политически и икономически сътресения.

Мултимилионерът, бивш шеф на хедж фонд, се очаква да предприеме дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, точно когато страната се плъзга към рецесия заради нарастващите разходи за енергия и храна.

Великобритания е в състояние на перманентна криза, откакто гласува през 2016 г. да напусне Европейския съюз, отприщвайки битка в Уестминстър за бъдещето на страната, която битка остава нерешена и до днес.

Сунак привлече националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите при Борси Джонсън точно когато пандемията от Covid-19 удари Великобритания, разработвайки успешната схема за защита на работните места.

Бившият анализатор на Goldman Sachs ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век, период, когато много хора от бившите колонии на Великобритания се преместват в страната, за да й помогнат да се възстанови след Втората световна война.

След като завършва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти, чийто баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна