Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ММС е отменило заповедта за лиценз на БФАС

Снимка: БГНЕС

Министерството на младежта и спорта е отменило заповедта за издаване на лиценз на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), съобщава конкурентната Автомобилна федерация на България (АФБ), цитирана от БТА. От организацията пишат в писмо до медиите, че само АФБ има права за провеждане на състезания в страната.

"Заповедта за издаване на лиценз на БФАС бе отменена от министъра на спорта Весела Лечева", съобщават от АФБ.

"Това бе логично действие, след като преди почти два месеца със свои решения Административният съд и Върховният административен съд спряха изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на Автомобилна федерация на България и предоставянето на лиценз на БФАС. От Министерство на младежта и спорта поискаха официален отговор от Международната автомобилна федерация (ФИА) за носителя на правата за провеждане на автомобилни състезания у нас и в отговор бе потвърдено, че права във ФИА има само Автомобилната федерация на България. Това означава, че лицензът на БФАС е незаконно издаден в нарушение на чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закона за спорта.

Министър Лечева отмени заповед номер РД-10-2/13.07.2022 на предшественика си Радостин Василев за издаване на лиценз на БФАС и върна лиценза на Автомобилната Федерация на България. Така приключи една петмесечна сага, която нанесе сериозни щети на автомобилния спорт", пишат от АФБ.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна