Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третите консултации: Президентът и ДПС. Готови ли са да участват в управлението?

Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на Движението за права и свободи.



Държавният глава отбеляза, че ДПС е партия с опит в парламентаризма и са преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство, но тогава залогъте бил ясен - членството на България в ЕС.

"За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото на тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си за нито една партия, за да може да управлява сама", заяви Радев в уводните си думи.

Той попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Йордан Цонев за лансираните идеи на ДПС за програмни и експертни правителства.

На свой ред лидерът на ДПС обяви пред държавния глава, че няма да подкрепят политики на реваншизъм и омраза.

"Диалог с предварителни условия – розови, червени линии трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на омразата и противопоставянето трудно ще произведат продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога, засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички", категоричен бе той.

По думите му, предварителните условия или червени линии до голяма степен минират полето на разговорите да не могат да прераснат в диалог.

"Затова ние не поставяме предварителни условия. Ако се предлага реваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този начин, разчитаме на стабилно управление, за да има сигурност", добави Карадайъ.
ДПС подкрепи решението на служебния кабинет за удължаване до края на март догодина на действието на тазгодишния бюджет.
----------------
Припомняме ви, че този понеделник държавният глава проведе консултации с представители на "Продължаваме Промяната" (ПП), които заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

На 26 октомври Радев се срещна и с ГЕРБ – СДС, а след нея Бойко Борисов даде формулата за правителство – ще има такова единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритетите. Той разпореди и подкрепа от страна на депутатите на ГЕРБ по 16-те мерки, определени от "Продължаваме Промяната".

При срещите си с партиите досега, президентът Радев настоя да се изчерпят докрай всички възможни опции за съставяне на правителство.

Държавният глава вече обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна