Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия възобновява участието си в украинската зърнена сделка

Снимка: REUTERS

Русия обяви в сряда, че ще възобнови участието си в сделката за жизненоважния износ на зърно от разкъсваната от война Украйна, след като през уикенда се оттегли от споразумението - ход, който  заплашваше да влоши глада по света, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е получило писмени гаранции от Киев да не използва черноморския зърнен коридор за военни операции срещу Русия.

"Руската федерация счита, че получените към момента гаранции изглеждат достатъчни и възобновява изпълнението на споразумението", се казва в изявлението на министерството.

Турският президент Ердоган посочи по-рано, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е казал на турския си колега, че сделката за зърно от 22 юли, сключена с посредничеството на Турция и ООН, ще продължи да действа от обяд в сряда.

"След разговора ми с г-н Путин вчера, руският министър на отбраната Сергей Шойгу се обади на нашия министър на отбраната Хуслуси Акар и го информира, че доставките на зърно ще продължат от 12.00 часа днес", каза Ердоган.

"Путин ми каза, че би искал първо да се възползват "най-бедните страни в Африка", а следващите доставки на зърно да се насочат към Сомалия, Джибути и Судан", добави Ердоган.

Русия спря участието си в сделката през уикенда, заявявайки, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, пресичащи Черно море, след нападението срещу руския черноморски флот. Тогава Украйна каза, че това е фалшив претекст.

Корабите продължиха да превозват украинско зърно по маршрута въпреки оттеглянето на Москва, но беше малко вероятно това да продължи дълго, тъй като застрахователните компании не издаваха нови застрахователни договори поради хода на Русия, посочиха пред Ройтерс източници от застрахователната индустрия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано, че светът трябва да отговори твърдо на всякакви опити на Русия да прекъсне експортния коридор на Украйна през Черно море, който беше блокиран, след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

Руската блокада изостри недостига на храна и кризата с разходите за живот в много страни, тъй като Украйна е един от най-големите доставчици на зърно и маслодайни семена в света.

Експортната зърнена сделка имаше за цел да помогне за предотвратяване на глада в по-бедните страни чрез доставките на повече пшеница, слънчогледово масло и торове на световните пазари и да облекчи рязкото покачване на цените.

Настояването на световната общност да се придържа към споразумението, позволяващо на Украйна да изнася зърно през Черно море, показа колко много може да се постигне, като се игнорират опитите за изнудване от страна на Русия, каза германският външен министър Аналена Бербок пред немският телевизионен канал Welt.

"Русия отново се опита да използва глада като оръжие, да използва зърното като оръжие. И световната общност под ръководството на ООН даде ясно да се разбере: Не, ние не вярваме на вашите лъжи, ние ще продължим да изпращаме кораби“, посочи Бербок.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна