Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха три споразумения

Министър-председателите на Сърбия Ана Бърнабич, на Северна Македония Димитър Ковачевски, на Черна гора Дритан Абазович на Косово Албин Курти, на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия и на Албания Еди Рама (отляво надясно) по време на срещата в Берлин - 3 ноември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха днес три споразумения за мобилност на срещата на върха на Берлинския процес, предаде „Локално“. Договорите позволяват пътуване с лична карта в региона, взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации.

Споразуменията бяха подписани от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, министър-председателите на Северна Македония Димитър Ковачевски, министър-председателя Дритан Абазович на Черна гора, Еди Рама на Албания, босненския премиер Зоран Тегелтия и министър-председателя от Косово Албин Курти.

На срещата присъстваше германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и на генералния директор на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу.

БГНЕС припомня, че според Шолц, Берлинският процес не само може да даде тласък на потенциала на региона, но и да ускори неговия път към Европейския съюз.

Шолц подчерта, че това е важно за облекчаване на контактите в региона в най-широк смисъл и за изграждане на интегрирано бъдеще без вътрешни граници. (БГНЕС)
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна