Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бретон: Новите дългови правила на ЕС трябва да отчитат инвестициите в климата и отбраната

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар
Снимка: БГНЕС

Новите бюджетни правила на ЕС трябва да вземат предвид необходимостта от инвестиране в политиките за климата и отбраната, когато се определя темпото за намаляване на държавния дълг, заяви във вторник еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за нидерландския финансов всекидневник FD.

Държавите, които инвестират повече от другите в намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) или в укрепване на своите въоръжени сили, трябва да получат повече време, за да върнат държавния дълг обратно към желаното (по критериите от Маастрихт) ниво от 60% от брутния вътрешен продукт (БВП), отбеляза Бретон.

Това би трябвало да създаде "по-справедлива" картина на състоянието на държавните финанси с по-малко "сочене с пръст" от страни с по-ниски нива на дълга като процент от БВП, каза Бретно и добави: "Няма лоши и добри момчета в ЕС".

"Ако страните от ЕС се бяха ангажирали с правилото на НАТО да харчат по 2% от БВП за отбрана, щяхме да видим допълнителни разходи за 1,3 трлн. евро за отбрана през последните 20 години, което би било полезно предвид войната в Украйна", посочи Бретон.

"54% от липсата на инвестиции идва от Германия, Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания“, каза той, обръщайки се към страните, традиционно в лагера на тези с "пестелива фискална политика", които често критикуват за по-високите разходи държавите от Южна Европа.

Изказването на Тиери Бретон идва само ден, преди Европейската комисия да разкрие своите предложения за това как да реформира фискалните и дългови правила на ЕС, които станаха твърде сложни и нереалистични след скока на европейския публичен дълг след коронавирусната пандемия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна