Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в Meta се готвят за масови съкращения още от сряда

Марк Зукърбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марк Зукърбърг ще започне масови съкращения сред 87 000-те служители на Meta в сряда, намалявайки драстично разходите, докато компанията за социални медии се бори с падащи приходи и растяща конкуренция, съобщават източници на "Файненшъл таймс", запознати с въпроса.

Очаква се Meta да съкрати хиляди работни места, посочиха няколко души. Решението идва, тъй като трудните макроикономически условия накараха рекламодателите, които са основният източник на приходи, да ограничат разходите си за социалната платформа.

Служителите на технологичния гигант Meta, който притежава платформите Facebook, Instagram и WhatsApp, ще започнат да бъдат уведомявани за статуса си на заетост по имейл в сряда от 06.00 часа източно американско време нататък, според източните на финансово издание.

Междувременно Марк Зукърбърг обяви, че компанията ще съкрати повече от 11 000 работни места в първия голям кръг от съкращения в историята на гиганта сред социалните медии. Съкращенията се равняват на около 13% от работната сила в групата Meta.

"Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме до тук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите", посочи Зукърбърг в специално изявление.

По време на разговор във вторник с директори и вицепрезиденти, главният изпълнителен директор на Meta - Зукърбърг, е заявил, че поема отговорност за миналите решения за увеличаване на броя на служителите, признавайки, че компанията е нараснала твърде бързо, посочи един от източниците.

Очаква се това да бъде най-голямото съкращение на служители в историята на компанията.

Икономическото забавяне, включително нарастващата инфлация и цената на капитала, удариха сериозно големи технологични компании през настоящата година.

Инвеститорите в акции на Meta заличиха повече от 89 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията в края на октомври, след като технологичният гигант отчете спад в приходите, а Зукърбърг не успя да убеди инвеститорите, че неговият високо струващ ангажимент за изграждане на изпълнена с цифрови аватари метавселена, която не се очаква да бъде печеливша в продължение на много години, няма да може да се изплати.

Meta също така призна, че е изправена пред нарастваща конкуренция от съперници като приложението за кратки видеа TikTok и трудности при насочването и измерването на рекламите поради промените, направени от Apple в нейната политика за поверителност.

Цената на акциите на Meta спаднаха с цели над 71% през настоящата година.

Очакваното мащабно преструктурирането в Meta ще дойде само няколко дни, след като новият собственик на Twitter, Илон Мъск, уволни половината от 7500-те служители на социалния медиен сайт в опит да преразгледа бизнес модела на компанията, докато все по-голям брой рекламодатели изтеглиха изцяло средствата си за реклама в платформата заради притесненията около плановете в "Туитър" да се отслаби модерирането на съдържанието.

Междувременно по-малкият конкурент Snap също съкрати около една пета от работната си сила, след като отбеляза най-бавния си финансов растеж.

През септември Зукърбърг обяви в рамките на компанията, че въвежда замразяване на наемането на повечето позиции в Meta и възнамерява да минимизира разходите. Оттогава директорите на технологичната група бяха помолени да изготвят списъци с 15 процента от членовете на екипа си, които да бъдат подложени на преглед относно тяхното представянето, което означава, че ще трябва да им намерят алтернативни роли или ще трябва да напуснат в рамките на 30 дни, посочиха три източника на "Файненшъл таймс".

На този етап от Meta отказват да коментират новината за започващи масови съкращения.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени