Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" искат референдум за еврото. Готови с кабинет, но не казват името на кандидата си за премиер

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви пред президента Румен Радев, че партията му е готова да води разговори с всеки за подкрепа за сформиране на правителство, както и за политики, но само ако те споделят основните виждания, които те смятат за основополагащи - референдум за членство на България в Еврозоната, предоговаряне на членството ни в ЕС, да не се купуват нови самолети от САЩ, както и страната ни да не предоставя оръжие на Украйна.

По време на консултациите Костадинов и държавният глава влязоха в дискусия и спор дали изобщо е възможен референдум у нас за влизане в Еврозоната.

На излизане от срещата той допусна хипотезата, че е възможно изобщо да не се стигне ди връчването от страна на президента на трети мандат за съставяне на правителство.

"Хипотетично е възможно", каза той и продължи: " Но ние ще водим разговори с всички, които присъстват в Народното събрание… Има партии, с които не бихме разговаряли, да не забравяме и партиите, които не отговарят на българската конституция, това е ДПС, защото тя е етническа партия".

"Да, ние имаме състав на кабинет, да, поискахме третия мандат", посочи Костадинов, но отказа да назове името за номинирания от партията му за кандидат за премиер.

Лидерът на "Възраждане" посочи пред репортерите, че президентът е отказал да подкрепи идеята им за провеждането на референдум за Еврозоната.

"Отиваме на последния възможен вариант – да направим Иницатевин комитет, с който да събираме подписи за инициирането на допитването".

От партията му поставили и въпроса за сезирането на КС за решението на парламента за даването на оръжия на Украйна, както и за решението за купуването на нови американски F-16.

"Отговорът на този етап е отрицателен за всички наши въпроси, които ние поставихме пред него", заключи той.

Правителство или избори? Президентът пита "Възраждане" на "Дондуков" 2


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна