Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна изтеглянето от Херсон

Руски танк на позиция в района на Херсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия обяви днес, че е започнала изтеглянето на военни край украинския град Херсон, след като ден по-рано обяви, че предстои прехвърляне към левия бряг на р. Днепър, предаде АФП.

"Руските войски маневрират към подготвените позиции на левия бряг на Днепър в строго съответствие с одобрения план", съобщи руското министерство на отбраната.

В същото време Украйна съобщи, че от вчера си е върнала 12 селища в района.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк, заяви, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", предаде Ройтерс.

Подоляк обвини руските войски, че минират всичко - от апартаменти до канализация, и планират да обстрелват града от другата страна на река Днепър."Така изглежда "руският свят": дойдоха, ограбиха, празнуваха, оставиха развалини и си тръгнаха", написа Подоляк в Туитър.

Украинските сили обявиха, че са освободили от руска окупация град Снегуровка в Николаевска област. Това е последният останал под руски контрол град в областта и се смята за важен за контрола на стратегически път, който води към град Херсон.

На фона на зачестилите съобщения за недостатъчна военна техника на руските войници в Украйна президентът Владимир Путин обяви, че ще наложи по-строг контрол на финансирането на руската армия. До утре правителството трябва да му представи подробен отчет на изразходваните средства за финансиране на така наречената "специална операция".

По публикацията работиха: Георги Николов, Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна