Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-20 съгласуват комюнике, отхвърлящо "ера на войната"

Лидерите на страните Г-20 ще заявят на срещата си на върха в Бали, че днешната ера "не трябва да бъде ера на войната“, според проект на комюнике, съгласуван от дипломатите.

Проектът на изявление, видян от "Файненшъл таймс" и потвърден от представител на западна делегация, гласи, че "повечето членове на Г-20 категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика", като това проектокомюнике идва след дни на преговори между официални лица от западните страни, Русия и Китай.

В комюникето, което беше съгласувано от националните делегати в понеделник вечерта, но все още трябва да бъде подписано от лидерите на срещата на върха на Г-20, която започна официално във вторник сутринта, се казва още:

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо. Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Днешната ера не трябва да бъде ера на война".

По-рано длъжностни лица предупредиха, че възражението на Русия срещу осъждането на войната и подкрепата на Китай за Москва може да означава, че срещата на върха на Г-20 в Бали ще приключи като първата подобна среща, която не успява да постигне съгласие по едно съвместно изявление.

В проектоизявлението също така става ясно, че войната в Украйна "ограничава икономическия растеж, увеличава инфлацията, нарушава веригите на доставки, повишава енергийната и хранителната несигурност и повишава рисковете за финансовата стабилност".

Проектът на съвместно изявление, видян и от Франс прес по време на среща на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, също така ще се призовава за удължаване на сделката с Русия, изтичащата тази събота, която позволява износа на украинско зърно по Черно море.

"Тази година станахме свидетели и на войната в Украйна, която допълнително оказва неблагоприятно въздействие върху световната икономика. Държавите "повториха нашите национални позиции" и "повечето членове на Г-20 осъдиха категорично войната в Украйна", се каза в проектокомюникето.

Проектът на съвместно изявление обаче отбелязва, че има и "други гледни точки" и че "Г-20 не е форум за решаване на проблеми със сигурността", но членовете на формата признават, че проблемите със сигурността могат "да имат значителни последици за глобалната икономика".

Документът, който все още трябва да бъде одобрен от лидерите на Г-20, трябва да бъде официално публикуван при закриването на срещата на върха в сряда.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени