Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна са на крачка от споразумение за удължаване на експортната зърнена сделка

Снимка: REUTERS

Русия и Украйна са близо до споразумение за удължаване на сделката, осигуряваща износа на зърно от Киев през украинските черноморски пристанища, като това представлява решаваща стъпка към облекчаване на глобалната хранителна криза, предизвикана от руската военна инвазия.

Преговарящите са уверени, че враждуващите страни ще се съгласят да удължат сделката, преди тя да изтече в събота, след като бъде постигнат компромис с Русия относно плащанията за нейния собствен износ на селскостопански продукти, според източници на "Файненшъл таймс" и Блумбърг, запознати с въпроса.

Говорител на съвместния орган, администриращ сделката от Истанбул, каза, че на този етап няма нищо за потвърждаване или обявяване. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък посочи, че Русия ще разкрие решението си "своевременно".

Говорител на ООН каза, че страните все още обсъждат удължаване на сделката, но на този етап няма нищо ясно за обявяване. "Дискусиите относно продължаването на Черноморската инициатива за зърно с всички страни продължават на различни нива. Нямаме какво да обявим на този етап“, каза в Истанбул Исмини Пала, говорител на ООН за Черноморската инициатива за зърно.

Москва е поискала от САЩ и ЕС да премахнат санкциите, които наложиха забрана на държавната Руска земеделска банка, която е основния канал за плащания за руския селскостопански износ, от системата за финансови разплащания Swift, посочиха източниците на "Файненшъл таймс". Според тях САЩ вероятно ще помогнат за осигуряването на кореспондентски отношения на руския кредитор с американски банки, вместо да бъде възстановен достъпа на Руската земеделска банка в международната система Swift.

Първоначалната сделка, договорена между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и ООН, изтича на 19 ноември, но може да бъде удължена, ако всички страни се съгласят.

Русия за кратко се оттегли от сделката в края на октомври, преди да се присъедини към нея няколко дни по-късно и се оплака, че САЩ и ЕС не поддържат паралелно споразумение, което да гарантира, че Москва може да изнася собствено зърно и торове.

Путин се оплака, че санкциите възпрепятстват способността на купувачите да плащат за руския селскостопански износ, въпреки че Западът не е наложил директно санкции срещу тях.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна