Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко ускоряване на британската инфлация до 41-годишен връх от 11,1%

Снимка: Алами/Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускори през октомври до 41-годишен връх от 11,1% благодарение най-вече на растящите цени за жилищните услуги и по-специално на газа и електричеството, показват данни на британската официална статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) скочи през октомври с 2% спрямо септември, когато нарасна на с 0,5 на сто, докато прогнозите бяха за повишаване на месечната инфлация с 1,7 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори през октомври до 11,1% от 10,1% през септември, достигайки най-високо ниво от октомври 1981 г., докато очакванията на анализатори и икономисти бяха за по-съдържано засилване на инфлацията до 10,7 на сто.

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


Най-голям принос за увеличаването на инфлацията имат жилищните и комунални разходи, които скочиха през октомври с 26,6% на годишна база (след повишение с 20,2% през септември) главно поради ръст с цели 128,9% на цените на природния газ и с 65,7% на цените на тока.

Британската статистика отбеляза, че инфлацията би била още по-висока през октомври, достигайки около 13,8%, ако правителството не се беше намесило, за да ограничи цената на сметките за енергия на домакинствата до 2500 паунда средно годишно.

Междувременно цените на храните и безалкохолните напитки нараснаха през октомври с 16,2% (спрямо 14,5% през септември), докато транспортните разходи се забиха рязко (до повишение с 8,9% спрямо ръст с 10,6% месец по-рано). Ценовият скок при храните е най-големия от 1977 г., отбеляза ONS.

В отговор на данните финансовият министър Джеръми Хънт, който трябва да очертае в четвъртък новия бюджет, посочи, че са необходими "трудни, но необходими" решения за справяне с нарастващите цени.

"Наше задължение е да помогнем на Английската централна банка в мисията ѝ да върне инфлацията към целта, като действаме отговорно с финансите на държавата", посочи Хънт в изявление, цитирано от Ройтерс.

Очаква се утре Хънт да обяви повишения на данъците и съкращения на разходите, за да се контролира растежа на цените.

Британската статистика отбеляза, че домакинствата с ниски доходи са изправени пред по-голям удар от инфлацията, отколкото най-богатите, тъй като енергията и храната заемат по-голям дял от техните разходи.

Инфлацията при домакинствата с най-ниски доходи е от 11,9%, докато за хората с най-високи доходи е от 10,5%, посочва ONS.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна