Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша най-вероятно няма да задейства чл. 4 от Договора за НАТО

Матеуш Моравецки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша все още анализира възможността да задейства чл. 4 от Договора за НАТО, но изглежда няма да бъде нужно да се използва тази мярка, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, след като вчера ракета причини смъртта на двама души в Югоизточна Полша, предаде Ройтерс.

На същата пресконференция полският президент Анджей Дуда заяви, че няма признаци на умишлена атака срещу Полша и че ракетата вероятно е използвана от украинската противовъздушна отбрана.

Ракетата, която предизвика експлозия в полско село близо до украинската граница, вероятно е била С-300, каза полският президент.

"Според информацията, която ние и нашите съюзници имаме, това беше ракета С-300, произведена в Съветския съюз, стара ракета и няма доказателства, че е изстреляна от руска страна", посочи Анджей Дуда и добави: "Много вероятно е да е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана", предаде Ройтерс.

"Ние сме в пряк контакт с нашите съюзници от НАТО. Подчертавам - нямаме никакви косвени доказателства, които да ни позволят да заключим, че това е било нападение срещу Полша“, посочи Дуда.

Ето какво гласи чл. 4 от Северноатлантическия договор: "Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях."
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна