Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JPMorgan очаква "мека" рецесия в САЩ през 2023 г. заради повишаването на лихвите от Фед

Икономистите на JPMorgan Chase прогнозират, че САЩ ще навлязат в "мека" рецесия през следващата година заради повишаването на лихвените проценти, като според голямата американска банка това може да коства работата на повече от един милион американци, а Федералният резерв ще се ориентира към намаляване на лихвите през 2024 г.

Фед вероятно ще повиши своя референтен лихвен процент с 50 базисни пункта през декември и с по 25 базисни пункта на всяко едно от първите заседания през 2023 г., за да достигне целеви диапазон на федералната фондова лихва от 4,75% до 5%, преди да направи пауза, посочиха икономистите на JPMorgan - Майкъл Фероли и Даниел Силвър, предаде Блумбърг.

Според тях инфлацията ще се забави достатъчно, за да позволи на централната банка да започне да намалява лихвите с 50 базисни пункта на тримесечие, започвайки от второто тримесечие на 2024 г., като федералната фондов лихва достигне 3,5% до края на същата година.

"Също така очакваме забавяне на съвкупното търсене, което в крайна сметка да доведе до слабост на пазара на труда и очакваме, че можем да загубим над един милион работни места до средата на 2024 г.“, пишат те. "Тази слабост на пазара на труда ще убеди Фед, че е генерирал достатъчно дезинфлационен импулс, за да може да започне да облекчава политиката към по-неутрална позиция".

По-дълбок икономически спад обаче може да накара Фед да намали по-агресивно лихвите по заемите, например ако бъде подтикнат за това от битка в Конгреса на САЩ относно лимита на федералния дълг, който създава риск от технически фалит, казаха Фероли и Силвър.

По-рано този месец икономисти, анкетирани от Блумбърг, оцениха на 65% вероятността за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца, като в същото време очакват основната лихва на Фед да достигне връх от 5% през 2023 г., след което да спадне до 3% до края на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна