Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Удължено е действието на черноморската сделка за износа на украинско зърно

Снимка: REUTERS

Генералният секретар на ООН обяви в четвъртък, че приветства споразумението между всички страни за удължаване на черноморската зърнена сделка, за да се улесни износът на украински селскостопански продукти от южните черноморски пристанища на страната, предаде Ройтерс.

"Приветствам споразумението на всички страни да продължат черноморската инициатива за зърно за улесняване на безопасното корабоплаване при износа на зърно, хранителни продукти и торове от Украйна", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той добави, че ООН също така е "напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация", което е част от сделката, която част Москва определя като ключова.

Според източници на Ройтерс, подновяването на сделката не включва износа на руски амоняк по тръбопоровод до черноморско пристанище.

Черноморската инициатива за износ на зърно от Украйна е удължена с още 120 дни, съобщи по същото време и украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков.

"Официално се обърнахме към партньорите с предложение за удължаване на инициативата с една година и за включване на пристанище "Николаев" в нея“, написа той в "Туитър", като същевременно благодари на украинския президент Володимир Зеленски, турския му колега Реджеп Ердоган, на министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар и на генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш за приноса им за удължаване на споразумението.

Министърът Кубраков не даде повече подробности.

На този етап неговите коментари не могат да бъдат потвърдени от независими източници, посочва Ройтерс.



Износът на руски амоняк по тръбопровод до Черно море все още не е договорен като част от подновяването на черноморската зърнена сделка, посочва Ройтерс, цитирайки източник, запознат с дискусиите. Продължават преговорите по въпроса за руския износ на амоняк, каза този източник, пожелал анонимност поради деликатността на ситуацията.

Първоначалното споразумение, сключен в края на юли, съживи селскостопанския износ по море от Украйна, след като Русия блокира пристанищата на страната след началото на военната инвазия. То беше сключен с посредничеството на Турция и ООН с Украйна и Русия и беше подписано за първоначално 120 дни, които трябва да изтекат в събота (19-и ноември). Сделката предвижда автоматично удължаване с още 120 дни, освен ако една от страните не реши да се оттегли или да промени зърнената сделка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна