Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заводът за втечнен газ Freeport LNG ще възобнови напълно дейността си едва през март 2023 г.

Вторият по големина завод за втечнен природен газ в САЩ, този на Freeport LNG, ще възобнови пълната си работа едва през март 2023 г., което е много по-късно от очакваното, съобщиха от компанията, предаде "Файненшъл таймс".

Заводът с производителност 15 милиона тона годишно, един от петте по крайбрежието на Мексиканския залив, които се превърнаха в ключови доставчици на втечнено синьо гориво за Европа през последната година, докато старият континентът се надпреварва да замени руския газ, беше спрян през юни след експлозия. Първоначално Freeport каза, че заводът ще рестартира частично някои операции до септември.

В петък обаче компанията заяви, че работата по реконструкциите в завода сега се "очаква" да приключи едва до края на ноември. Първоначалното производство може да бъде възобновено до средата на декември, но всеки от трите блока за втечняване на газа - наречени "влакове" - ще бъде рестартиран "по бавен и обмислен начин".

"Пълното производство, използващо и двата дока, се очаква да започне едва през март 2023 г.“, казаха от Freeport.

Износът от съоръженията на САЩ за втечнен природен газ нарасна тази година, тъй като влезе в експлоатация нов производствен капацитет, а съществуващите заводи заработиха с пълна сила, за да се възползват от растящите цени на горивото в Европа, където Русия намали драматично своите енергийни доставки.

Американските газови доставки помогнаха за увеличаване на европейските запаси в газохранилищата преди пиковия зимен период на търсенето, облекчавайки енергийната криза на континента.

Инсталациите за втечнен природен газ в САЩ са основни потребители на производство на шистов газ и новините за поредното забавяне на Freeport доведе до поевтинява на американското синьо гориво, като газовите договори на Henry Hub поевтиняха с около 2% до 6,25 долара за милион британски топлинни единици в следобедната търговия в Ню Йорк (около 21,32 долара за мегаватчас, или около 20,70 евро за MWh).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна