Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са съперниците на Байдън в първичните избори на демократите

Снимка: БГНЕС

Той е най-възрастният президент в историята на САЩ и рейтингът му се е застопорил на около 40 процента, коментира Би Би Си. Готов ли е президентът Джо Байдън за първичните избори в Демократическата партия през 2024 г.?

Доналд Тръмп, когото Байдън надви на вота преди две години, тъкмо обяви, че отново ще се кандидатира за държавен глава.

И двамата не са особено популярни, а проучвания показват, че мнозинството от демократите искат тяхната партия да номинира различен от Байдън кандидат.

А това може да се окаже възможност за поколение млади либерали.

Камала Харис

Може би никой няма да спечели повече от оттеглянето на възрастния президент отколкото неговата заместничка Камала Харис.

Бившата 58-годишна калифорнийска прокурорка през 2020 г. стана първата чернокожа жена с азиатски произход вицепрезидент в историята на страната.

Камала Харис

Миналата година тя за кратко бе действащ президент в продължение на 85 минути, докато Байдън се подложи на колоноскопия – но това може да се окаже нейният най-близък досег с Овалния кабинет.

Харис е още по-малко популярна от президента, а някои гласоподаватели поставят под въпрос компетентността ѝ.

От заемането на поста тя бе натоварена с едни от най-тежките задачи за администрацията, включително мигрантския наплив по южната граница на САЩ. Консервативни критици я обвиняват в странни публични прояви. Текучеството в офиса на вицепрезидентката и съобщения за нисък морал на служителите само влошават нещата, отбелязва Би Би Си.

Защитници на Харис настояват, че тя е несправедливо клеветена от женомразци и сексисти.

Гавин Нюсъм

Ако Камала Харис някога бе спрягана за наследник на президента Байдън, днес друг калифорнийски политик – губернаторът на щата Гавин Нюсъм, днес печели най-много популярност с оглед на предстоящата надпревара през 2024 г.

Нюсъм (55 г.), за първи път привлече националното внимание, когато като кмет на Сан Франциско през 2004 г. издаде брачни свидетелства за еднополови бракове в нарушение на щатския закон.

Бившият търговец на вина бе избран за губернатор на родния си щат през 2018 г. и се прояви като прогресивен противник на консервативната администрация на Тръмп.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

Той си спечели похвали за увереното ръководство в началото на пандемията, но бе заловен да вечеря в нарушение на собствените си Covid правила и това доведе до призиви да бъде отстранен от поста преди края на мандата.

В крайна сметка той победи на изборите по-рано този месец републиканеца съперник и сега влиза във втория си мандат.

Нюсъм има сериозен екип за кампаниите си и подкрепата на големи донори на демократите, а неговата склонност да си избира битки на национално ниво – от реклами в бастиони на републиканците като Флорида и Тексас до критики към собствената си партия за слабите и послания, насочват вниманието към бъдещите му амбиции.

Пийт Бутиджидж

От 28-те демократи, които Байдън надви за номинацията на партията за президент през 2020 г., малко се представиха добре като Пийт Бутиджидж.

Въпреки че е неизвестен на националната политическа арена, 40-годишният Бутиджидж се представи по-добре от сезонни политици преди да отпадне от надпреварата.

Пийт Бутиджидж

Гласоподаватели бяха привлечени от биографията му, младостта му и от отличните му речи. Завършил Харвард, учил в Оксфорд, служил в Афганистан, Бутиджидж обяви, че е гей през 2015 г., докато бе кмет на Саут Бенд, малък индустриален град с население около 100 000 души в Индиана.

Наричан Кмета Пийт от привържениците си, той бе избран от Байдън за министър на транспорта.

Позицията обичайно е нископрофилна, но той се грижеше за големи инфраструктурни инвестиции, често трябваше да реагира бързо на проблеми с доставките и е едно от "телевизионните лица" на администрацията.

Бърни Сандърс

И ако възрастта на Байдън е проблем за някои гласоподаватели, кандидатурата на Бърни Сандърс – 81-годишен сенатор от Върмонт, за мнозина изобщо няма никакъв смисъл.

Бърни Сандърс на церемонията по встъпване в длъжност на президента Джо Байдън.

Сандърс – независим сенатор, който гласува заедно с демократите, се представи отлично през 2016 г. в първичните избори срещу Хилъри Клинтън. Самообявилият се за "демократ социалист" се нареди на второ място и срещу Байдън през 2020 г.

Но посланията му, че демократите не полагат достатъчно усилия да убедят младите гласоподаватели и работническата гласа да гласуват за тях продължават да резонират и привържениците на друг претендент за Белия дом може би се надяват на негов успех от третия опит.

Други потенциални кандидати

Александрия Окасио-Кортес: Известна сред легионите свои фенове като АОК тя е най-младата дама, избирана в Конгреса. Само месец преди изборите през 2024 г. тя ще навърши 35 години – минималната възраст за президент.

Александрия Окасио-Кортес

Ро Хана: Самоопределил се за "прогресивен капиталист", законодателят от индийско-американски произход посочи, че няма да се кандидатира, ако Байдън е претендент.

Ейми Клобушар: 62-годишната сенаторка от Минесота не успя да събере особена подкрепа през 2020 г., но е близка с администрацията на Байдън и ключов посредник в Сената.

Кори Брукър: Друг кандидат през 2020 г. 53-годишният чернокож сенатор си спечели похвали по-рано тази година за емоционална реч, в която се просълзи, докато отбелязвашие историческата номинация на първата чернокожа съдийка във Върховния съд.

Други потенциални кандидати в списъка на Би Би Си са Елизабет Уорън, Гретчен Уитмър, Джей Би Прицкер, Джаред Полис, Фил Мърфи.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени