Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекъсванията на тока в Украйна могат да продължат до март, смята енергиен шеф

Снимка: Ройтерс

Държавната енергийна компания на  Украйна заяви, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат във вторник в цялата страна, като президентът Володимир Зеленски каза на украинците, че те консумират повече енергия, отколкото е на разположение, а директорът на една от украинските енергийни компании предупреди, че прекъсванията на тока вероятно ще продължат до март догодина.

"Енергийната система на на Украйна все още не се е възстановила напълно от шестте вълни на руски ракетни удари и не може да работи с пълен капацитет“, написа в "Телеграм" късно снощи Ukrenergo - държавен оператор на електропреносна система в Украйна и единствен оператор на високоволтови преносни линии в страната, съобщава "Файненшъл таймс".

В редовното си обръщение през нощта Зеленски апелира към регионалните власти и местните общности да повтарят молбата към жителите за намаляване на използването на енергия.

Серхи Коваленко, главен изпълнителен директор на украинския енергиен доставчик Yasno, заяви, че "украинците най-вероятно ще трябва да живеят с прекъсвания на ток до края на март догодина“.

Най-добрият сценарий, каза Коваленко, че няма да има нови руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна и "дефицитът на мощност може да бъде равномерно разпределен в цялата страна".

Ако обаче Русия продължи своите ракетни и удари с дронове по електрическата мрежа, предупреди той, Украйна "ще трябва да използва не само почасово спиране за стабилизация, но и аварийните спирания, по време на които може да няма електричество за много дълго време".

Държавните власти заявиха миналата седмица, че повече от 10 милиона души или около една четвърт от населението на Украйна са без ток след седмици на руски атаки.

Броят и продължителността на прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, включително в столицата, Киев, се увеличиха през последните дни, тъй като температурите спаднаха под нулата, а в някои региони на страна падна и първият сняг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна