Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция обърна Австралия, Жиру изравни рекорд на Анри

Оливие Жиру стреля атрактивно към вратата на Австралия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион Франция стартира защитата на титлата си с гръмка победа срещу Австралия. "Петлите" спечелиха с 4:1, въпреки че получиха ранен гол, дело на Крейг Гуудуин в 9-ата минута. След това обаче съставът на Дидие Дешан буквално отвя съперника си. Адриен Рабио и Оливие Жиру обърнаха резултата в полза на "петлите" в рамките на 4 минути в средата на първата част, а през второто полувреме се разписаха Килиан Мбапе и отново Жиру. 36-годишният нападател вече има 51 гола за националния тим и изравни рекордьора за всички времена Тиери Анри.

 
В другата среща от групата Дания и Тунис не успяха да си отбележат голове. По този начин французите оглавиха класирането в групата и могат да си осигурят място на осминафиналите още след втория кръг, ако спечелят и срещу датчаните на 26 ноември. На Австралия пък предстои двубой с Тунис.


Срещата стартира с очакван натиск на Франция и удар на Мбапе, който беше блокиран от австралийски бранител. Звездата на Пари Сен Жермен опита и пробив по аутлинията, но не успя да намери свой съотборник. "Петлите" имаха и солидно предимство в притежанието на топката в началния етап на двубоя, но бяха изненадани от перфектна контра в 9-ата минута, която завърши с гол във вратата им.


След гола австралийците не изпаднаха в глуха защита и на няколко пъти с лекота отнеха топката в средната зона, където Франция изглеждаше най-уязвима. В 22-ата минута поредната грешка на "петлите" даде възможност на Митчъл Дюк да шутира от далечна дистанция и той съвсем не беше далеч от попадение. Гризман се опитваше да организира играта на Франция, а Мбапе залагаше на индивидуални акции, но защитниците на Австралия бяха подготвени.

 
Когато изглеждаше, че световните шампиони нямат идея как да стигнат до гол, такъв падна след объркване в отбраната на Австралия. Тео Ернандес центрира, а Рабио беше забравен в близост до вратата и с глава не остави шансове на Матю Райън - 1:1. Бързо дошлото изравняване сякаш охлади ентусиазма на австралийците и мачът започна да се развива изцяло в полза на Франция.

 
В 32-ата минута "петлите" пресираха и отнеха топката в близост до наказателното поле. Последва пас с пета на Мбапе към Рабио, а той подаде на Жиру за неговото попадение номер 50 с екипа на националния отбор. 36-годишният нападател стана най-възрастният автор на гол за европейски тим на Световно първенство от швейцареца Жорж Бреги през 1994 година.

 
До края на полувремето беше цяло чудо, че французите не решиха всичко в своя полза. Играчите на Дешан атакуваха разнообразно и на висока скорост, а съперникът им изнемогваше в опитите си да ги спре. Жиру пропусна от удобна позиция след многоходова комбинация на "петлите", а шанс се откри и пред Гризман, но той стреля покрай гредата.

 
Секунди преди почивката Гризман се измъкна отдясно и поднесе топката на крака на Мбапе, който сътвори най-фрапиращия пропуск от началото на Мондиал 2022. Австралия отговори с греда на Ървайн при една от много малкото си атаки, след като поведе. Играчът на Санкт Паули обаче нямаше късмет и топката се отклони от левия страничен стълб.

 
Гризман пропусна да вкара трети гол за "петлите", но това направи Mбапе в 68-ата минута. Огромна заслуга за попадението има Усман Дембеле, който буквално качи топката на главата на своя съотборник, а оттам тя се озова във вратата. Ситуацията за Австралия се влошаваше все повече. В 71-ата минута Мбапе проби по левия фланг и центрира към Жиру, който с глава заби топката вмрежата. Това беше попадението, с което ветеранът изравни рекорда на Тиери Анри.

По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна