Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-сдържан спад на бизнес активност в еврозоната през ноември, предполагащ по-мека рецесия

Икономическата активност в еврозоната се сви през ноември за пети пореден месец, въпреки че влошаването е малко по-умерено от това през предходния месец. Това показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които сигнализират, че рецесията изглежда неизбежна, но вероятно по-мека от досегшните очаквания.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през ноември до 47,8 пункта спрямо двегодишното дъно от 47,3 пункта, достигнато през октомври и при очаквания за по-нататъшно негово влошаване към 47,0 пункта.

Въпреки това индексът сигнализира за намаляване на бизнес активността в еврозоната за пети пореден месец след 16-месечен период на растеж и след като през юли индексът падна по важното ниво от 50 пункта (водораздел между бизнес експанзията и свиването на бизнес активността) за пръв път от февруари 2021 г. насам.

"Продължаващият спад на бизнес активността и през ноември увеличава шансовете икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия", посочи главният бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън.

"Въпреки това данните от ноемврийското PMI проучване показват и някои условно добри новини. По-конкретно, общият темп на спада е намалял в сравнение с октомври. Най-обнадеждаващо е, че ограниченията на доставките показват признаци на отслабване, като представянето на доставчиците дори се подобрява в производствения център на региона в лицето на Германия. Топлото време разсея и част от страховете за недостиг на енергия през зимните месеци", добави Уилямсън.

"Ценовият натиск, чийто неотдавнашен скок предизвика допълнително затягане на паричната политика от страна на ЕЦБ, също започва да показва признаци на охлаждане, най-забележимо в производствения сектор. Това не само би трябвало да помогне за ограничаване до известна степен на кризата с разходите за живот, но по-благоприятната перспектива за инфлацията трябва да намали натиска от необходимостта от по-нататъшно агресивно затягане (повишаване) на лихвите".

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Въпреки това е ясно, че производството остава в тревожно тежък спад, а дейността в сектора на услугите също все още е под силен натиск, както до голяма степен в резултат на кризата с разходите за живот, така и на неотдавнашното затягане на финансовите условия. Следователно рецесията изглежда вероятна, въпреки че последните данни дават надежда, че мащабът на спада може да не е толкова сериозен, колкото се опасявахме преди", заключват от S&P Global.

Свиването на общата икономическа активност през ноември се дължи на продължаващ спад както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите.

Промишленият PMI индекс се повиши през ноември до 47,3 пункта от 46,4 пункта през октомври и очаквания за поредно понижение към 46,0 пункта, като индексът остава под важното ниво от 50 пункта (водораздел между спад и експанзията) за шести пореден месец.

PMI индексът в сферата на услугите пък стабилизира на октомврийското ниво от 48,6 пункта (най-ниско ниво от февруари 2021 г.) при очаквания за понижение към 48,0 пункта, отбелязвайки спад под важното ниво от 50 пункта за четвърти пореден месец.

Германската бизнес активност продължава да се свива, макар и по-сдържано спрямо предходния месец, докато френската обща икономическа активност се сви през ноември за пръв път от февруари 2021 г.

Общият PMI индекс на Германия се повиши през ноември до 46,4 пункта от 45,1 пункта през октомври, но остава под важното ниво от 50 пункта за пети пореден месец.

Немският промишлен PMI индекс отскочи през ноември до 46,7 пункта от 28-месечното дъно от 45,1 пункта през октомври, докато PMI индексът в сферата на услугите спадна до 46,4 пункта от 46,5 пункта месец по-рано, през октомври от 45,0 пункта месец по-рано, отбелязвайки спад под нивото от 50 пункта за пети пореден месец.

В същото време общият PMI индекс на Франция се понижи през ноември до 48,8 пункта от 50,2 пункта през октомври, отбелязвайки спад под важното ниво от 50 пункта за пръв път от февруари 2021 г., като промишленият PMI индекс отскочи до 49,1 от 47,2 пункта, но индексът PMI в сферата на услугите спадна рязко до 49,4 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, понижавайки се под важното ниво от 50 пункта за пръв път от март 2021 г. насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна