Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Г-7 обсъждат ценови таван на руския петрол от 65-70 долара за барел

Петролът поевтинява с близо 3% след новините за подобен таван на цената на руския петрол

Групата на седемте икономически най-мощни държави Г-7 разглежда възможността за таван на цената на руския морски петрол в диапазона от 65-70 долара за барел, заявиха в сряда европейски дипломати, съобщава Ройтерс и Блумбърг.

До края на днешния ден постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС ще обсъждат предложението на Г-7 с цел постигане на обща позиция.

Г-7, включително Съединените щати, както и целият Европейски съюз и Австралия, са планирани да въведат тавана на цените за износа на руски петрол по море от 5-и декември, като част от санкциите, предназначени да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

"Г-7 очевидно търси ценови диапазон между от 65-70 долара за барел“, посочи дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Няколко дипломати от ЕС обаче казаха, че предложеното ниво е твърде високо, съобщава Блумбърг, въпреки че този ценови диапазон е в съответствие с историческата средна стойност отпреди руската инвазия в Украйна.

След тази информация петролът поевтиня рязко с близо 3%. Петролът Брент поевтинява с 2,9% към 85,80 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 2,% към 78,70 долара за барел.

Вчера имаше информации, че обмисляният от Г-7 ценови таван на руския петрол ще бъде по-нисък - на ниво около 60 долара за барел.

Една от причините за този спад вероятно е факта, че търговците изглежда пренебрегват това, че застрахователите и петролните тнакери просто ще трябва да се уверят, че товарите, които превозват, са продадени под горната цена.

"В момента руският петрол се търгува със значителна отстъпка в сравнение с Брент, или около 65 долара за барел", отбеляза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. "Ако таванът на цените на Г-7 за руския петрол бъде определен на подобно ниво, това няма да навреди много на Русия и респективно на световните петролни доставки".

Графики на петрол Брент и на руския петрол Уралс (в долари за барел)

"Таван на цените от 65-70 долара за руския петрол не би означавал толкова много, като се има предвид отстъпката, при която руският Уралс се продава в момента“, отбеляза и Оле Хансен, ръководител на анализаторския отдел за пазарите на суровини на Saxo Bank. "Пазарът се мъчи да вземе решение за по-нататъшната ценова посока на движение на петролните фючърси предвид множеството несигурности по отношение на търсенето и предлагането", добави той.

Цените на суровия петрол претърпяха няколко резки спада през последните дни, тъй като пазарът на на т.нар. "реални петролни барели" се разхлаби значително. Търсенето в Китай, най-големият вносител на петрол в света, продължава да страда, тъй като страната продължава с локалните строги локдауни заради политиката за "Нулев Covid-19". Пекин помоли жителите да не напускат града, освен ако не е необходимо, за да се ограничи разпространението на вируса.

Идеята на тавана на цените е да забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако този руски петрол не се продава на цена, която да не е по-висока от максималната цена, определена от Г-7 и нейните съюзници.

Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света, занимаващи се с търговията със суров петрол, са базирани в страните от Г-7, подобна горна граница на цените би затруднила много Москва да продава петрола си на по-висока цена. Трябва да се има предвид, че пПо-голямата част от петрола се транспортира с танкери, а не по тръбопроводи.

В същото време, тъй като производствените разходи се оценяват на около 20 долара за барел, горна граница на цената от 65-70 долара за барел все пак би направила за Русия изгодно да продава петрола, като същевременно предотвратява недостиг на доставки на световния пазар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени