Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" няма да намали доставките на газ за Молдова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" оттегли в понеделник заплахата да намали доставките на газ за Молдова, но заяви, че си запазва правото да намали или спре потоците на синьото гориво в бъдеще, ако Молдова не успее да извърши договорените плащания, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица "Газпром" обвини Украйна, че спира доставките на газ, който минава през нейната територия по пътя за Молдова и каза, че може да започне да намалява тези потоци от понеделник.

В последното си изявление "Газпром" заяви, че молдовската компания за природен газ "Молдовгаз" (Moldovagaz) е платила за доставките на синьо гориво през ноември, добавяйки, че е получила плащане за това, което нарече газ, предназначен за молдовски клиенти, но който остава в хранилища в Украйна.

"Газпром" обаче обвини Молдова в "редовни нарушения" на задълженията за плащане и добави:

""Газпром" си запазва правото да намали или напълно да спре доставките в случай на нарушение при плащането".

Вадим Чебан, ръководител на "Молдовгаз", заяви, че предварителната сметка за газа през ноември се е удвоила до 42 милиона долара на фона на увеличеното търсене на газ от отцепилия се молдовски регион Приднестровието, където са разположени руски войски. Той посочи, че Молдовагаз е платил тази сума.

В знак, че газовите потоците не са прекъснати, "Газпром" заяви по-рано днес, че ще достави 42,2 милиона кубични метра газ за Европа през Украйна, което само малко по-малко от неделното ниво от 42,6 млн. куб. м. И двете стойности включват и газовите потоците към Молдова.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени