Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев е в Албания за срещата ЕС - Западни Балкани

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев пристигна днес в Тирана (Албания), където утре ще участва в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, съобщава БТА.

В рамките на посещението днес президентът ще се срещне с представители на българското национално малцинство в Албания и с официални лица от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В българската делегация е и служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани ще се състои утре, 6 декември. Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност ще бъдат във фокуса на лидерите. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза, посочват от прессекретариата на президента.

Събитието е продължение на срещите на върха ЕС - Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.).


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна