Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко подпали испанците с лютив дюнер, изхвърли ги от Световното

Ясин Буну
Снимка: БГНЕС

Мароко се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по футбол, след като изхвърли шампионите от 2010 Испания след 0:0 в редовното време и продълженията и 3:0 при дузпите. По този начин африканците достигнаха за първи път фазата на последните осем на Мондиал в историята си.

В герой за мароканците се превърна вратарят им Ясин Буну, отразил два от трите удара на испанците от бялата точка, а този на Сарабия попадна в гредата. Докато Унай Симон успя да отрази само една дузпа на мароканците.

Така северноафриканците поднесоха своеобразен лютив дюнер на фаворитите в мача, който не понесе на испанците и те изхвърчаха от първенството. Испанците от своя страна затънаха в безплодно тики-така, с многобройни и безопасни пасове. А мароканците се бранеха организирано 120 минути, като действията се развиваха предимно в третината от терена близо до мароканската врата, където се бяха скупчили общо 21 футболисти от двата отбора, а пространствата бяха нищожни.

На стадион „Едюкейшън Сити“ възпитаниците на Уалид Реграги започнаха много уверено срещата и създадоха ранни главоболия на „Ла Фурия Роха“ с подредената си игра и бърз преход от защита в атака. Хаким Зиеш стреля над вратата на Унай Симон от пряк свободен удар, а първият и единствен точен удар преди почивката дойде след шута на Нусаира Мазрауи, който бе отразен от Симон. От другата страна, иберийците стигнаха до опасност чрез Марко Асенсио, но ударът му мина покрай вратата на Ясин Буну.

След паузата картината на терена не се промени – испанците имаха контрола върху топката, докато Мароко разчитаха на дисциплината в играта си и на контраатаки. Буну спаси силен шут на Дани Олмо, а Луис Енрике и компания засилиха натиска към вратата на „атласките лъвове“, които обаче в действителност се отбраняваха като лъвове. Дори влизането в игра на Алваро Мората не успя да промени нещата в полза на световните шампиони от 2010 и в крайна сметка закономерно се стигна до вторите продължения на първенството след тези между Япония и Хърватия вчера.

В тях Испания атакуваше, като на няколко пъти създаде напрежение пред вратата на Буну, но той бе на мястото си. Мароканците можеха да отбележат чрез Юсеф Ен-Несири, но Симон се прояви с комфортна намеса. Двата отбора не успяха да си вкарат и в допълнителните 30 минути на срещата, което доведе до рулетката на дузпите. Там героят бе Буну, който спаси три последователни дузпи на испанците, бити от резервата Пабло Сарабия, който се размина на косъм с гол в края на второто продължение, друга от смените на Енрике – Карлос Солер, и ветерана Серхио Бускетс.

Мароко от своя страна бе точен чрез Абделхамид Сабири, Зиеш и Ашраф Хакими, който вкара с много елегантно изпълнение, а пропускът на Бадр Бенун не бе фатален и така „атласките лъвове“ достигнаха четвъртфиналите на Световно първенство за първи път в историята си. От своя страна Испания претърпя поредно разочарование при дузпите, след като миналата година отпадна от Италия по същия начин на 1/2-финалите на Евро 2020, а на последния Мондиал в Русия загуби от домакините при наказателните удари. Мароко ще играе с победителя от последния осминафинал в Катар между тимовете на Португалия и Швейцария.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!