Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са надеждите за парламентарна подкрепа на проектокабинета на ГЕРБ-СДС?

Автор:
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за пример проф. Николай Габровски настоя, че всички кандидати за министри, които днес той изброи и представи на президента Румен Радев в проектокабинета му са без ярка политическа украса и партийна принадлежност.

Проектокабинетът на професора: Три дами – кандидати за вицепремиери. И експерти

"Може би част от тези лица няма да бъдат познати. Това са хора които са високи професионалисти в своите области, те са се движели по всички стъпала на йерархията. Имат значителен опит. Всички те са без ярка партийна принадлежност. Всичките имена съм ги избрал по съвест... Това са експерти, които имат шанса да изведат България от кризата. Нямаме време, не става въпрос за абстрактна криза, решенията трява да се взимат следващите месеци. Влезем ли в каскада от нови предсрочни избори избори, със сигурност ще загубим. Няма как без работещ парламент, ние да продължим напред. Ако изпуснем този срок, проблемите няма да бъдат решавани дълго време", посочи той.

Кой кой е в проектокабинета на проф. Габровски

Третият мандат не е опция, заяви още Габровски. Според него, ако първият мандат не бъде реализиран, със сигурност няма да успее и вторият:

"Третият мандат е хазарт, защото, ако не бъде успешен, това ще означава нови избори през март, които ще бъдат пети поредни". Той добави, че може да увери, че те няма да бъдат последни за следващата година.

Габровски обяви пред медиите, след срещата си с държавния глава, че е предложил 7 точки на парламентарните сили, около които да се обединят:

- съставяне на редовно правителство с цел бързо преодоляване на разделението в обществото, възстановяване на диалога между партиите и институциите, прекратяване на политическата криза; 

- провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията; 

- въвеждането на бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж, включително постигане на фискална устойчивост; 

- ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана; 

- провеждане на ключови реформи, включително чрез Плана за възстановяване и устойчивост; 

 полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство; 

- мобилизиране и подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година; 

- постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка; 

- реализирането на целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са образованието, здравеопазването, социалната защита; 

- България да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори. 

"Те са добри за Вас, за мен, за децата ни, за всички. Няма как да не бъдат прети, очаквам пълна подкрепа от всички политически сили", каза още той.

По думите му по тях нито една политическа сила няма нищо против. 

"Има само една политическа сила, която има нещо против", допълни той, не не навлезе в конкретика.

Проф. Габровски смята, че третият мандат не е опция: "Има много неясноти на кой ще бъде връчен. Ще създаде условия да се говори за някакви договорки".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че гарантират пълна подкрепа в пленарната зала и отново подчерта, че проф. Габровски е имал пълната свобода да избере имената в проектокабинета си: 

"ГЕРБ за пореден път прави своя избор да постави държавата и интереса на държавата пред интереса на партията", настоя тя и бе категорична, че българите искат консенсус и очакват от депутатите да свършат работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна