Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушването на Ева Кайли в съда е отложено за 22 декември

Ева Кайли
Снимка: Европейски парламент

Изслушването на бившата заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли от съда в Брюксел бе отложено за 22 декември. Дотогава тя остава в ареста.

Същевременно бяха разпитани другите трима задържани при мащабната акция - мъжът, с когото тя живее на семейни начала - Франческо Джорджи, асистент на бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, както и самият той, а също и генералният директор на неправителствената организация - "Няма мир без справедливост" Николо Фига-Таламанка. 

Кайли е обвинена във вземане на подкуп и лобиране в полза на Катар, който е домакин на световното футболно първенство. В резултат на операцията са иззети около 1,5 евро в брой и са запечатани офиси на Европарламента в Брюксел и в Страсбург.

Вчера Европейският парламент я лиши от поста на заместник-председател на Европарламента и от съответния имунитет.

Според информация на двама от нейните адвокати Кайли днес не е могла да стигне до съда заради стачка в затвора, в който се намира в момента. Другите трима задържани обаче бяха разпитани. Това са мъжът, с когото тя живее на семейни начала Франческо Джорджи, асистент на бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, самият Панцери и генералният директор на неправителствената организация - "Няма мир без справедливост" Николо Фига-Таламанка.
Адвокатът на Кайли Михалис Димитракополус вече заяви пред гръцки медии, че неговата клиентка е "невинна, няма нищо общо с подкупи от Катар и не знае какво правят откритите в дома й банкноти на стойност 150 хиляди евро".  Отделно обаче и бащата на Кайли бе заловен с куфар със 750 хиляди евро. 
От ареста на Кайли в петък полицията е осъществила над 20 претърсвания и е задържала над 1.5 млн. евро кеш. Запечатани са офиси в Европейския парламент в Брюксел и в Страсбург.  Претърсени са и домовете в Италия, в които живеят съпругата и дъщерята на Панцери, като, според агенция АНСА, Белгия настоява те да бъдат екстрадирани. 

Вчера Европейският парламент лиши Кайли от поста й на заместник-председател на институцията, но за да престане да бъде и евродепутат, е необходимо решение на национално ниво. 
Катар категорично отрича обвиненията. От мисията на емирството в ЕС заявяват, че всякаква асоциация с правителството на страната с твърдения за подкуп са безпочвени и сериозно дезинформационни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна