Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пристигна във Вашингтон

Президентите на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и на САЩ Джо Байдън - Вашингтон, 21 декември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ, съобщават американски медии.

Това е първото посещение на Зеленски в чужда страна от началото на войната в Украйна.

Зеленски - чийто медиен талант и сурово поведение му помогнаха да привлече света към каузата на Украйна - кацна с американски военен самолет във военновъздушната база "Андрюс" след пътуване, организирано тайно поради съображения за сигурност. Той ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом, след което ще направи обръщение към Конгреса, който довършва работата по новия пакет от 45 млрд. долара за Украйна през новата година.

"Развълнуван съм, че сте тук", написа Байдън в "Туитър" малко преди пристигането на Зеленски. Телевизионни кадри показаха как самолетът е посрещнат от голям конвой на пистата.

Законодателите сравниха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 г., дни след като нападението на Япония над Пърл Харбър вкарва САЩ във Втората световна война.

"За мен е особено вълнуващо да присъствам един героичен лидер пред Конгреса по време на война - в момент, в който демокрацията е поставена на карта", заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитник на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните ѝ действия преди републиканците да поемат контрола.

При пристигането на Зеленски Съединените щати обявиха отпускането на още 1,85 млрд. долара от предварително заделените средства за Украйна, включително за първи път на модерната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", която е в състояние да сваля крилати ракети и балистични ракети с малък обсег.

Украйна се опасява от нарастващо нападение с ракети и се сблъска с множество атаки от дронове, много от които са закупени от Русия от Иран, като Москва обстрелва електроцентрали и друга гражданска инфраструктура точно когато страната трепери от зимния студ.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Киев да продължи да се защитава и да бъде във възможно най-силна позиция на масата за преговори, когато дойде моментът", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в изявление, с което обяви помощта.

Докато пътуваше за Вашингтон, Зеленски написа в "Туитър", че се надява да "укрепи устойчивостта и отбранителните способности" на Украйна, съобщи АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано днес, че новите доставки на оръжие ще доведат до "изостряне на конфликта" и не "вещаят нищо добро за Украйна".

Говорейки с висши военни служители по време на телевизионно обръщение, президентът Владимир Путин твърди, че Москва не е виновна за инвазията и се съгласи с оценката, че Русия се нуждае от по-голяма армия.

"Бойните възможности на нашите въоръжени сили се увеличават непрекъснато", заяви Путин, като добави, че Русия също така ще "подобри бойната готовност на нашата ядрена триада".

"Това, което се случва, е, разбира се, трагедия - наша обща трагедия. Но тя не е резултат от нашата политика. Тя е резултат от политиката на трети страни", добави той. 

"Ние нямаме никакви ограничения за финансирането. Страната и правителството дават всичко, което армията поиска, всичко", каза Путин.

Посещението на Зеленски беше планирано тихо, като се започна с телефонен разговор между Байдън и него на 11 декември, последван от официална покана преди седмица и потвърждение на посещението в неделя, съобщиха американски служители.

Посещението ще изпрати на Путин "силно послание за единство и решимост от Белия дом, от Вашингтон, от свободния свят, от името на всички нации, подкрепящи Украйна", добави високопоставен служител на Белия дом.

Но това не включва оказване на натиск върху Зеленски да разговаря с Путин, подчерта служителят.

Зеленски лети за Съединените щати след рисковано посещение на фронтовата линия в Бахмут, където през последните два месеца и двете страни понасят тежки загуби от постоянна стрелба и обстрел.

Жестоката окопна война и артилерийските сражения около Бахмут - известен някога с лозята и солниците си - изравняват със земята големи части от града и околностите му.

"Тук, в Донбас, вие защитавате цяла Украйна", каза Зеленски на украинските бойци. "Това не е просто Бахмут, това е крепостта Бахмут", каза той, като връчи отличия на украинските военнослужещи.

Войниците подариха на Зеленски украинско знаме с техните имена, подписано на него, и го помолиха да го представи на Байдън и Конгреса.

Украинският президент ще се обърне към Конгреса на САЩ като военен лидер, който призовава за американска подкрепа, както британският премиер Уинстън Чърчил преди повече от 80 години. Посещението на Зеленски във Вашингтон - подобно на това на Чърчил през декември 1941 г. - е в момент, когато страната му е подложена на непрестанни атаки и международната помощ е от съществено значение за нейната способност да продължи борбата.

"Там, където Уинстън Чърчил е стоял преди поколения, президентът Зеленски също ще стои тук днес, не само като президент, но и като посланик на самата свобода", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди обръщението на украинския лидер днес вечерта.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси припомни, че баща ѝ е бил депутат, когато британският лидер е направил прочутото си обръщение към Конгреса.

"Това е момент, изпълнен със значение за мен. Баща ми, конгресменът Томас Д'Алесандро-младши, беше член на Камарата на представителите през 1941 г., когато Уинстън Чърчил дойде в Конгреса в деня след Коледа, за да получи подкрепата на нашата нация в борбата срещу тиранията в Европа", заяви Пелоси.

Зеленски вече веднъж цитира Чърчил в дистанционно обръщение към Камарата на общините на Великобритания по-рано тази година, обещавайки да се "бори в горите, в полетата, на брега, по улиците".

Сравнението между пътуванията на Чърчил и Зеленски до Съединените щати обаче има своите граници, включително в продължителността на престоя на украинския лидер. Чърчил прекарва три седмици във Вашингтон по покана на президента Франклин Рузвелт - продължително посещение, което според историците е изхабило нервите на първата дама Елинор Рузвелт, на която не са се понравили нощните разговори на двамата мъже с пури и бренди. Пътуването на Зеленски ще продължи само няколко часа и ще включва среща в Овалния кабинет, съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън и реч пред Конгреса.

Чърчил прекосява Атлантическия океан въпреки заплахата от подводници, докато Зеленски пътува със самолет. Когато Чърчил пристига в Съединените щати, той открива една страна, разтърсена от японското нападение срещу военноморската база в Пърл Харбър и въвлечена в международен конфликт, който се е опитвала да избегне. Макар че Байдън е готов да бъде сравняван с Рузвелт заради амбициозните си икономически реформи, той не иска да бъде въвлечен в трета световна война, като ясно заяви, че няма да изпрати войски в Украйна, нито дори определени видове оръжия, в опит да избегне ескалация


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна