Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И полицаи с обвинения за тежкото ПТП с "Порше"-то на Околовръстното

Снимка: Катастрофи в София/Facebook

Двама полицейски служители са обвинение заради тежката катастрофа от края на септември на столичното Околовръстно шосе, в която загина френски гражданин. 

Димитър Любенов остава в ареста

Любка Гечева и Георги Марински се разследват за това, че са допуснали обвиняемият по делото за пътния инцидент Димитър Любенов да продължи да шофира, въпреки че при проверка са установили, че е бил пиян.

Затова, че е бил спрян от полицейски патрул малко преди катастрофата е разказал на разследващите самият Любенов. По думите му и по тези на адвокатката му той не е имал намерение да кара пиян и дрогиран, но след като коли на "дринк енд драйв" не успяват да стигнат до него, мъжът тръгва да пресреща втората и тогава е спрян от Любка Гечева и Георги Марински. Срещу 200 лв. те го ескортират до началото на околовръстното.

Заради взетите пари обвинение за подкуп има само Марински, обясни заместник градския прокурор Христо Кръстев.

"От доказателствата, които са събрани към настоящия момент, се установява , че само полицейския служител с инициали Г.М. е провел разговор с обвиняемия по досъдебното производство за ПТП-то и той е получил подкуп в размер на 200 лева, като другият полицейски служител не е бил на място и по време на разговора за получаването на 200-те лева."

Любка Гечева и Георги Марински имат и обвинение, че не са оказали помощ на пострадалите при катастрофата, както и за длъжностно престъпление. Те не са изпълнили задълженията си по закон, каза градския прокурор на София Илияна Кирилова.

"Те житейски, след като са го спрели и са видели, че е във видимо нетрезво състояние е трябвало да го спрат, да управлява МПС, да предприемат съответните мерки. А що се отнася до ескортирането, смятам, че в случая не могат да ескортират пиян човек и че е в нарушение със служебните им задължения., да го пазят, за да управлява той под влиянието на алкохол и да се достигне до ПТП-то".



Гечева и Марински са с мярка за неотклонение подписка. Срещу тях тече дисциплинарно производство в МВР и са отстранени от длъжност. Не е изключено да получат и обвинение за съпричинителство по делото за самата катастрофа, както и обвиняемият Димитър Любенов да получи обвинение за даване на подкуп.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна