Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП с празна папка при президента – върнаха втория мандат. Ето причините

Снимка: архив, БГНЕС

"Продължаваме промяната" върна на президента Румен Радев неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои", посочи номинираният за премиер акад. Николай Денков.

Дотук се стигна, след като на 6 януари 2023 г. парламентът не прие декларацията по общите приоритети, предложена от втората по численост партия в парламента.

Декларацията, предложена от ПП, бе отхвърлена с 84 гласа "против", 63 "за" и 30 гласа "въздържал се".


Президентът Румен Радев каза, че при връчването на мандата са обсъдили задълбочено подхода и шансовете за съставяне на правителстово. 

"Обсъдихме също така приоритетите и целите на вашата декларация, което не се случи в български парламент", каза той и обяви, че иска да обсъди с представителите на ПП думите на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който обяви, че шансът за кабинет с третия мандат минава през разбирателство между двате партии с най-много депутати в Народното събрание.

"Партньорите ви от ДБ заявиха, че единственият начин да се постигне правителство е да се направи компромис между вас и ГЕРБ, така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", посочи президентът Радев и помоли медиите да напусната залата на "Дондуков" 2.


В "Неделя 150" по БНР Христо Иванов обяви, че за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ,подчерта съпредседателят на "Демократична България" и уточни:




"От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера, някакъв компромис... Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна - дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че без решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като проблем трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тия въпроси, така че политическата система да не се занимава с това. Дали ГЕРБ са узрели за това".


По думите на Иванов България трябва да излезе от състоянието на страна, блокирана в своето развитие от корупция, която създава политическа криза, не ѝ позволява да се интегрира в ЕС и да реши проблемите на сигурността: "Всички тези въпроси трябва да бъдат решени, за да тръгне страната напред". 


Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Христова Иванов да обяви кабинет, да ги покани на среща и да кажат какви са условията им.


"Да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Да се поеме ангажимент, че нашите партии, министри, че няма да извършват каквито и да е незаконни действия", отбеляза Борисов в неделя.


--------------------

Следва държавният глава Румен Радев да реши кога да връчи третия мандат и на коя политическа сила. Това ще бъде и последният опит за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС.

ПП връщат неизпълнен втория мандат за кабинет

Така на прага на третия мандат от БСП освен че са готови да го получат обявиха, че няма да подкрепят такъв ако бъде връчен на ДПС или "Възраждане", ДПС са диалогични, готови са дори за получат третата папка, за да предложат програмно правителство. ГЕРБ са готови да подкрепят мандат на "Демократична България" ако се подпише документ с приоритети, а най-малката парламентарна група "Български възход" ще се консултира с всички, ако получи спасителния мандат като ще започне разговори от най-малобройната група към най-големите. "Продължаваме промяната" още нямат решение на партийния орган за позиция кой и при какви условия биха подкрепили, а от "Възраждане" обявиха, че биха гласували само за себе си.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна