Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е хоспитализиран в САЩ

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро е приет в болница във Флорида, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до неговото семейство.

В медиите се появиха съобщения, че Болсонаро е бил приет с "болки в корема". Според източника състоянието на бившия президент "не е тревожно".

Съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери, че Вашингтон не е получавал официални запитвания за визовия статут на Болсонаро, който пристигна в САЩ два дни преди официалното си оттегляне от президентския пост.


67-годишният Болсонаро замина от Бразилия за Съединените щати два дни преди края на мандата си, избягвайки традиционното предаване на президентската лента при встъпването в длъжност на 1 януари на човека, който го победи на изборите - левият ветеран Луис Инасио Лула да Силва, припомня АФП.

Той беше отседнал в дома на бразилския бивш шампион по смесени бойни изкуства Жозе Алдо в Орландо, на един хвърлей разстояние от "Дисниленд".

Болсонаро е бил приет в болницата за спешна медицинска помощ AdventHealth Celebration край Орландо със "силни болки в корема", съобщи бразилският вестник "O Globo”, ден след като той отрече твърдението на Лула, че е подбуждал поддръжниците си да щурмуват президентския дворец, Конгреса и Върховния съд в столицата Бразилия.

Болсонаро има поредица от здравословни проблеми, породени от нападение с нож, което едва не отне живота му по време на победната му президентска кампания през 2018 г.

След намушкването с нож, извършено от нападател, който е признат за психически неспособен да се яви пред съда, бившият вече президент е претърпял шест операции. 


Същевременно беше съобщено, че около 1200 души са били задържани за участие в бунтовете в бразилската столица. Това предаде телевизия "Глобо". По-рано беше съобщено за 400 задържани.

Полиция и военни разрушиха палатковия лагер на привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, изникнал пред генералния щаб на въоръжените сили в столицата, и задържаха около 1200 души, съобщи пресслужбата на министерството на правосъдието за Асошиейтед прес.

След като властите овладяха ситуацията, полицията започна да анализира кадрите, заснети от дронове, които бяха в небето над Площада на трите власти по време на протеста. Много от протестиращите се включиха на живо в социалните мрежи от площада и техните профили също ще бъдат разгледани. Освен това ще бъдат проверени и записи на камерите за  видеонаблюдение в сградите на Националния конгрес, Федералния върховен съд и работната резиденция на президента.


Министърът на правосъдието Флавио Дино заяви пред репортери, че полицията е започнала да издирва тези, които са платили за автобусите, превозили протестиращите до столицата Бразилия. На пресконференция късно вчера бразилският министър на институционалните отношения заяви, че сградите ще бъдат проверени за доказателства, включително пръстови отпечатъци и снимки, за да се потърси отговорност от хората, както и че бунтовниците очевидно са възнамерявали да предизвикат подобни вълнения в цялата страна.

"Те няма да успеят да унищожат бразилската демокрация. Трябва да го кажем това с цялата си твърдост и убеденост", каза Дино. "Няма да допуснем политическите борби в Бразилия да се водят със средствата на престъпността. Престъпникът се третира като престъпник", заяви той


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна