Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай спря издаването на визи на пътуващи от Япония и Южна Корея като контрамярка

Китай започна да прилага ответни мерки на Covid ограниченията за китайските пътуващи в редица страни по света, като във вторник обяви, че спира издаването на краткосрочни визи за Южна Корея и Япония, съобщава Ройтерс.

Китайското посолство в Сеул съобщи, че е спряло издаването на краткосрочни визи за посетители от Южна Корея. Японската агенция Киодо пък съобщи, че Пекин е наложил подобни мерки и срещу Япония.

Министерството на външните работи на Китай призова съответните страни да основават своите мерки за превенция на Covid-19 на факти и наука.

Мерките за превенция на коронавируса не трябва да бъдат дискриминационни и да не засягат нормалния обмен между хора между две страни, каза на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Китай отвори отново границите си в неделя, премахвайки внезапно последното голямо ограничение, което беше част от политиката на Пекин на "нулев Covid", като това стана факт след исторически протести в азиатска държава срещу строгите коронавирусни ограничения.

Китайското посолство в Сеул заяви в официалния си акаунт в WeChat, че ще коригира най-новите си визови правила, които са предмет на премахването на "дискриминационните ограничения за влизане" срещу Китай.

Китай също така каза на туристическите агенции, че е спрял издаването на нови визи в Япония, посочи агенция Киодо, цитирайки множество източници от туристическата индустрия.

Честите локдауни, безмилостните тестове и различни други ограничения на движението от началото на 2020 г. доведоха втората по големина икономика в света до един от най-бавните темпове на растеж от близо половин век насам.

С рязко повишаване на разпространението на коронавируса Китай спря да публикува ежедневни данни за заразените. Азиатска държава отчита пет или по-малко смъртни случая на ден след обратния завой на политиката - данни, които бяха оспорени от Световната здравна организация и са в противоречие с докладите на погребалните домове за скок в търсенето на техните услуги.

Това накара Съединените щати, Южна Корея, Франция, Испания, Италия и други да въведат изисквания за тестване в отговор на огнищата на Covid-19 в Китай.

Някои правителства изразиха опасения относно прозрачността на Пекин по отношение на мащаба и въздействието на епидемията, като международни експерти прогнозират най-малко 1 милион смъртни случая в Китай тази година. Вашингтон също изрази опасения относно бъдещи потенциални мутации на вируса.

Китай отхвърля критиките относно своите данни като политически мотивирани опити за опетняване на неговия "успех" в справянето с пандемията и каза, че всички бъдещи мутации вероятно ще бъдат по-заразни, но по-малко вредни.

Въпреки че Пекин също изисква отрицателни резултати от тестове за Covid-19 от всеки, който кацне в Китай, официални китайски лица заплашиха през миналата седмица за ответни контрамерки срещу страните, налагащи тестове за хора, пристигащи от Китай.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна