Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият гръцки крал Константинос Втори ще бъде погребан в семейния дворец Татой

Кралят на Гърция Константин II и принцеса Ан Мари Датска на остров Корфу, Гърция, юли 1964 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият гръцки крал Константинос Втори ще бъде погребан като частно лице, близо до своите предци в семейния дворец Татой. Това бе решено на заседание под ръководството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, проведено във връзка с погребението на бившия крал, предаде АНА-МПА.

На заседанието е взето решение, че църквата, в която ще се проведе погребалната служба, ще бъде определена след консултация между правителството и семейството. 

Министър-председателят Кириакос Мицотакис изказа своите съболезнования на семейството в изявление по случай кончината на бившия гръцки крал, като отбеляза, че "наситеният със събития път на бившия крал Константинос е белязан от бурни моменти в съвременната история на страната. От рани, които обаче бяха излекувани от избора, свободната съвест и зрелостта на нашия народ".

Константинос Втори почина снощи на 82-годишна възраст.

На погребението му гръцкото правителството ще бъде представено от министъра на културата и спорта Лина Мендони. Ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в протокола за посещение на официални лица и високопоставени гости от чужбина, присъстващи на погребението.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени