Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската автомобилна индустрия призова за зелени субсидии в Европа по американски модел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската автомобилна индустрия призова за режим на зелени субсидии в Европа по американски модел, за да се гарантира значимостта на сектора в региона, съобщава "Файненшъл таймс".

Хилдегард Мюлер, президент на германското автомобилно лоби VDA, призова в сряда Брюксел и Берлин да гарантират, че политиките, насочени към опазване на околната среда, също така защитават конкурентоспособността на европейската индустрия.

"САЩ разбраха какво трябва да направят за своята страна – Германия и Европа трябва да направят същото", каза тя, имайки предвид Закона за намаляване на инфлацията на САЩ, известен още като климатичния закон.

Тя описа американския закон като "призив за пробуждане" за европейските регулатори, тъй като това беше "протекционистки и дискриминационен регулаторен подход, който е в противоречие с отворената търговия".

Коментарите на Мюлер дойдоха ден, след като премиерът на Белгия обвини САЩ в "агресивна"“ кампания за примамване на европейски компании от другата страна на Атлантика с новия си закон за зелени субсидии на стойност 369 милиарда евро.

Президентът на асоциацията VDA, която включва Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz като членове, каза, че се опасява от изселване на германски малки и средни доставчици.

Скорошно проучване, проведено от организацията, разкри, че 22% от членовете искат да инвестират в чужбина, докато 53% от малките и средни доставчиците отлагат или дори отказват инвестиции.

"Само една успешна трансформация – за климата, хората и икономиката – ще бъде копирана в световен мащаб“, каза Мюлер.

Тя добави, че пандемията, войната в Украйна и енергийната криза са показали, че "предишният ни икономически модел вече не е автоматична гаранция за просперитет".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна