Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство планира да изпрати танкове на Украйна

Британски танк Challenger 2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даунинг стрийт потвърди за пръв път, че британското правителство планира да предостави танкове на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руската инвазия, съобщава "Файненшъл таймс".

Говорител на Даининг стрийт номер 10 каза пред журналисти, че министър-председателят Риши Сунак е помолил министъра на отбраната Бен Уолъс да "работи с партньори" през следващите седмици, за да се отиде "по-далеч и по-бързо с нашата подкрепа за Украйна, включително предоставянето на танкове".

Ако се сключи сделка за доставка на Украйна на танковете Challenger 2 на британската армия, това ще бъде първият път, когато западна страна предостави на Киев модерни тежки бойни танкове.

Този ход идва, след като министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза през уикенда, че е "в преговори, насочени към създаване на по-широка коалиция от държави" за доставка на западни танкове на Киев.

"Ние ускоряваме нашата подкрепа за Украйна с военна технология от следващо поколение, която ще помогне на страната да спечели тази война. Ясно е, че бойните танкове могат да осигурят способност на украинците, която да промени правилата на играта", каза говорителят на Даунинг стрийт.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна