Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на годишната инфлация в САЩ до 6,5% през декември

Растежът на потребителските цени в САЩ на годишна база се забави през декември до 6,5%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2021 г., показват последните данни на Департамента по труда. Това е пореден сигнал, че американската инфлация вече достигна пик с оглед на агресивната политика на Федералния резерв за повишаване на лихвите.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се понижи през декември с 0,1% спрямо ноември, когато нарасна с 0,1%, като това е първото понижение на инфлацията на месечна база от май 2020 г. насам, докато очакванията бяха за задържането ѝ нивата от предходния месец.

Спрямо година по-рано (декември 2021 г.) американската потребителска инфлация се забави рязко 6,5% от до 7,1% през ноември, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари. Това е най-ниската годишна инфлация в САЩ от далечни октомври 2021 г.

Годишната инфлация се забави за шести пореден месец, след като през юни 2022 г. тя скочи до 40-годишен връх от 9,1% (най-висока инфлация от ноември 1981 г. насам).

Графика на индекса на потребителските цени (CPI) на САЩ


В същото време основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните и на енергията) нарасна през декември с 0,3% спрямо ноември, когато се повиши с 0,2% и се забави на годишна база до 5,7% от 6,0% месец по-рано. През септември 2022 г. основната инфлация в САЩ скочи с 6,6%, отбелязвайки най-високо ниво от август 1982 г. насам.

Забавяне на инфлацията през декември се дължи на по-слабото нарастване на енергийните цени със 7,3% спрямо година по-рано след тяхно повишение с 13,1% през ноември. По-слабото повишение на енергийните цени в края на 2022 г. е в резултат на спад с 1,5% на цените на бензина след техен ръст с 10,1% месец по-рано, както и на известно забавяне на растежа на цените на мазута до 41,5% от 65,7% спрямо година по-рано. В същото време цените на тока се повишиха с 14,3% след техен растеж с 13,7% през ноември.

Слабо забавяне на ценовия растеж имаше и при хранителните стоки, които поскъпнаха през декември с 10,4% на годишна база след повишение с 10,6% през ноември, докато цените на автомобили втора употреба се понижиха с 8,8% след нарастване с 3,3% месец по-рано.

Въпреки поредното понижение, инфлацията в САЩ все още остава далеч над целевото ниво на Федералния резерв от 2 на сто. Днешните данни обаче сякаш потвърждават очакванията за забавяне на темпото на повишаване на американските лихви, като на следващото заседание на 31-ви януари/1-ви февруари Фед ще трябва да реши дали да повиши основната си лихва с 25 или с 50 базисни пункта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна