Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Киев внесе законопроект, който отваря врати за забрана на Украинската православна църква

До катедралата "Успение Богородично" в Киево-Печорската лавра, където ПЦУ проведе своя служба за първи път - 7 януари 2023 г. Преди храмът беше към УПЦ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското правителство внесе в парламента законопроект, изготвен по нареждане на президента Володимир Зеленски, който цели забрана на Украинската православна църква, в случай че украинските власти заключат, че тя е свързана с Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изявление, публикувано на сайта на украинския парламент.

В изявлението се казва, че украинският премиер Денис Шмигал е инициатор на законопроекта.

Представителят на правителството във Върховната рада Тарас Мелничук съобщи в "Телеграм", че предложеният законопроект предвижда изменения в действащото законодателство на страната, което "прави невъзможна дейността на религиозните организации, чийто ръководен център (управление) се намира извън Украйна в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна". 

В Украйна клирът е разделен между Православната църква на Украйна (ПЦУ) и Украинската православна църква (УПЦ). До месец май Украинската православна църква беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна. Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва, допълва ДПА.

Православна църква на Украйна получава статут на автокефална църква през януари 2019 г. от Константинополската патриаршия, която ѝ предоставя томос и я включва в своя диптих.

Създаването и статутът на църквата предизвика конфликт между Константинополската и Московската патриаршия.

Припомням, че 15 ноември миналата година, СБУ (Службата за безопасност на Украйна) съобщи в своя канал в "Телеграм", че е образувано наказателно производство за разпространение на тезиси с пропаганден характер в прослава на "руския мир" в Киево-Печорската лавра. По подаден сигнал за пеене в прослава на Русия, специалните служби са влезли в манастира на 12 ноември и са обискирали помещенията.

Претърсванията са завършили с откриването на проруска литература, съобщават от ведомството. Материалите ще бъдат подложени на съответна експертиза в рамките на наказателното производство.

А по-рано -  в средата на 2021 г. , Украинската православна църква направи официално изявление относно положението на УПЦ в контекста на международното право и стандартите на ОССЕ. Текстът на изявлението е публикуван от Информационно-просветителския отдел на УПЦ на 31 май 2021 г.

В изявлението, съпроводено от юридически документи и свидетелства на вярващи, представителството на УПЦ обръща вниманието на международната общност, че в Украйна има нарушения на правата на вярващите на УПЦ. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени