Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да бъде допитването валидно, в него трябва да са участвали поне 50% от имащите право на глас граждани

Конституционният референдум в Словакия се провали заради ниска избирателна активност

Президентът на Словакия Зузана Чапутова.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словакия референдумът за конституционна поправка, чрез който се дава възможност за провеждане на предсрочни избори,  беше обявен за невалиден поради ниската избирателна активност: само 27 процента от избирателите отидоха до урните, далеч под необходимите 50 процента.

Поддръжниците на конституционната поправка искат да позволят предсрочни избори в Словакия, както е обичайно в други страни от ЕС, но 97,5 процента от избирателите се обявяват срещу този вариант, въпреки че решението им няма ефект.

Словашката конституция предвижда, че парламентът, който се избира за четиригодишен мандат, не може да бъде разпуснат преди определеното време, дори ако правителството се разпадне и не може да се намери мнозинство за нова коалиция.

Лявата опозиция предложи референдума, а президентът Зузана Чапутова взе решение за провеждането му, след като около 400 000 избиратели се подписаха под петиция за извършване на промяната.

При гласуването словаците трябваше да отговорят на въпроса дали са съгласни конституцията да бъде изменена така, че да позволи провеждането на предсрочни избори, ако те бъдат одобрени от парламента или на референдум.

За да бъде правно обвързващ, избирателната активност в референдума трябва да бъде повече от 50% в страната с население от 5,4 млн. души, като общо около 4,5 милиона словаци имат право да се произнесат.

В предишните осем референдума, проведени откакто Словакия получи независимост през 1993 г. след разделянето на Чехословакия, само референдумът за влизането на страната в Европейския  съюз през 2003 г. отговаряше на условието, за да бъде признат за валиден.

Следващите редовно насрочени парламентарни избори в Словакия ще бъдат обявени едва през февруари 2024 г.

В момента в Братислава управлява консервативна трипартийна коалиция, водена от премиера Едуард Хегер, без парламентарно множество. При нови избори тя е заплашена пълен разгром, според всички допитвания.

Управляващите партии се опитват всячески да осуетят референдума за конституционна промяна.

Източник: ЕВРОПА ПРЕС, ДПА, БТА

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна