Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватският премиер призовава за връщане на цените до нивата преди въвеждането на еврото

Андрей Пленкович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович отново коментира увеличението на цените по време на преминаването към еврото, които не се дължат на увеличени разходи за суровини, като призова тези, които са вдигнали цените, да не вредят на потребителите, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

На 1 януари тази година Хърватия, чието население е около четири милиона, стана 20-ият член на еврозоната и 27-мата страна от Шенгенското пространство, като за първи път държава членка на ЕС в един и същи ден става член и на двете обединения.

Обръщайки се към репортери в Задар, Пленкович описа миналата година като много трудна и добави, че въпреки това Хърватия се е справила добре и че се очаква икономически растеж от около 6 процента. Той каза също, че наборът от мерки на правителството за икономиката и домакинствата на стойност 3,6 милиарда евро са помогнали за удържане на инфлацията на равнище 10,8%.

Регулирахме цените на енергийните продукти, които щяха да бъдат значително по-високи, ако правителството не се намеси, като по този начин помогнахме на най-уязвимите групи от населението, което ще продължим да правим, похвали се хърватският премиер Пленкович.

Правителството има на разположение арсенал от мерки и може да оттегли субсидиите за предприятията, които са увеличили цените, както и други мерки, добави Пленкович.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна