Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко подаде оставка

Зам.-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко обяви във вторник, че вчера е помолил президента Володимир Зеленски да го освободи от задълженията му, предаде Ройтерс.

"Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута“, написа Тимошенко в приложението за съобщения Telegram, като публикацията включва и негово селфи с писмото за оставка.

Тимошенко не посочи причина за оставката си. Украински медии обаче съобщиха, че Кирило Тимошенко може да е част от кадровата рокада, обявена по-рано от Зеленски.

На сайта на президента на Украйна беше публикуван указ за приемане на оставката на Тимошенко.

Зеленски заяви в понеделник, че тази седмица ще бъдат обявени промени в правителствения персонал, както и промени на регионално ниво и в силите за сигурност след обвиненията в корупция почти година след руската военна инвазия в страната, напомня Ройтерс.

33-годишната Тимошенко беше заместник-ръководител на президентската канцелария от 2019 г., като отговаряше за регионите и регионалните политики. Той също така работи със Зеленски по време на предизборната му кампания, наблюдавайки медийното и творческото ѝ съдържание.

Според украински медии, от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Тимошенко е бил замесен в няколко скандала, свързани с използване от него в лично качество на скъпи автомобили. Тимошенко отхвърли всички обвинения.

Оставката на Кирило Тимошенко идва седмица, след като друг помощник на Зеленски, Олексий Арестович, също се оттегли, след като направи, както той я нарече, "фундаментална грешка". По-рано Арестович каза във видео, че украинските военни са свалили ракета, вероятно изстреляна от Русия, след което ракетата е променила курса си и в крайна сметка е ударила жилищна сграда в Днипро, убивайки десетки цивилни, но по-късно оттегли това свое изявление.

Междувременно стана ясно, че във вторник и петима областни управители бяха уволнени от правителството на Украйна след заповед на президента Володимир Зеленски на фона на радикални кадрови промени в управленските институции.

Уволненията бяха обявени в приложението за съобщения Telegram от Олег Немчинов, министър в правителството.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна